въздух
въздух / netinfo
В писмо до местния парламент бургазлията Тодор Лирков предлага редица мерки за по-чист въздух. Авторският му проект може да бъде мултиплициран не само в Бургас, но и в цялата страна, става ясно от залегналите в него предложения. В борбата срещу праховото замърсяване в големите градове, Лирков предлага мобилизирането на водоноски, законови промени, засягащи задвижването на автомобилите и гражданкси акции по залесяване в паркове и градинки.
 

Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух


Според него, натоварените кръстовища в Бургас генерират тонове фини прахови частици. Като решение Тодор предлага разполагането на водоноски на най-невралгичните точки. От тях, подобно на системите за капково напояване, водата ще навлажнява асфалта и то не само в рамките на самото кръстовище, но и в широк периметър около него. Очакваният ефект – свеж въздух като след дъжд.

Самите водоноски пък могат да се захранват от морето, реки и езера. Лирков предлага още допълнение към Закона за опазване на околната среда. "В границите на бившите окръжни градове автомобилите да се движат на газова или електрическа тяга”, пише бургазлията до Общинския съвет в Бургас.
 

Депутати питат министъра за миризмите и мръсния въздух


И още: гражданите трябва да бъдат задължени да ознаменуват раждането на детенце със засаждането на фиданка в градската среда. „При екстремна ситуация, плодовете от фиданките могат да осигурят жизнения екзистенц - минимум за човека (плодовете на ореха са естествена, дълготрайна консерва). Неизмерими, необозрими ще са ефектите за Родината ни и за света“, обосновава предложението си Тодор Лирков.

Той предлага общината да определя терените за залесяване, а грижата за дърветата да бъде на семействата, които са ги засадили. Гражданският проект на Тодор Лирков ще бъде разгледан от комисията по околна среда преди редовното заседание на общинския съвет в края на месеца.