/ ThinkStock/Getty Images
Народните представители от ГЕРБ Бургас входираха парламентарно питане до министъра на околната среда и водите Нено Димов за състоянието на атмосферния въздух на територията на общината. Те настояват за официален отговор от МОСВ, има ли направени конкретни констатации за замърсяване с органични замърсители от големите промишлени предприятия на територията на морския град. 

Парламентарното питане е във връзка с многобройни жалби и сигнали от граждани за интензивни миризми на нефтопродукти, мазут, сяра, газ и препарена дървесина, които се появяват през цялото денонощие в различните жилищни райони и комплекси на града. Пикът е в периода 26-28 януари, когато бургазлии се оплакаха от особено силна и задушлива миризма. 

Бургаските депутати настояват за конкретен отговор от министър Димов поради факта, че притесненията на хората са свързани на първо място с влиянието на замърсения въздух върху здравето им. Гражданите изразяват съмнения за недостатъчна ефективност на осъществявания контрол върху промишлените предприятия "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "Кроношпан България" ЕООД и други оператори. 

Под питането стоят подписите на Ивелина Василева, Диана Саватева, Димитър Бойчев, Ася Пеева, Галя Василева и Иван Вълков. Според тях, хората очакват ясен отговор на въпросите, какви проверки са извършени от РИОСВ-Бургас от началото на годината до сега, има ли предприети мерки и действия по контрола върху дейността на операторите и има ли проблеми със системата за сигнали и оплаквания "Зелен телефон".