протест мръсен въздух
протест мръсен въздух / БГНЕС
Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух
96111
Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух
  • Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух
Жителите на три столични района се вдигнаха на протест срещу мръсния въздух. Исканията им са да спре "геноцидът" срещу три квартала и за въвеждане на ефикасни мерки срещу замърсяването на въздуха в тях. Според жителите на районите „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” замърсяването там идва от три места – квартал "Факултета", Виетнамските общежития и Западен парк, на територията на които се горят кабели, гуми, дограми и стари дрехи.

Симеон Серафимов, който живее в район „Западен парк”, коментира, че действията на Столична община за намаляване на замърсяването са неефективни.

Евростат: България е сред страните в ЕС, в които се плащат най-високи екологични данъци

Десислава Малинова - жителка на квартал „Красна поляна”  от повече от 10 години,  обясни, че много пъти са правени опити за разговори с представители на Столична община, но до момента резултати по исканията няма. Тя посочи, че недоволните настояват за максимално бързи мерки от местната власт по отношение на замърсяването, идващо от Виетнамските общежития, които са на общинска територия.

протест мръсен въздух
БГНЕС

Камен Николов живее в квартал „Овча купел”. Според него основното замърсяване на въздуха идва не от транспорта, а от горенето на гуми и кабели. Николов и негови съкварталци подавали сигнали за това в общината и по думите му дни след това получавали отговор, че на място е извършена проверка и не е констатирано горене. "Няма как хора да стоят четири дни и да горят гуми и кабели", отбелязва Николов.

протест мръсен въздух
БГНЕС

Мобилно приложение ще ни алармира за мръсен въздух в София

Протестът започна в 18:00 часа  от ул."Московска" 33 пред Столична община и продължи до НДК.  Жителите на трите квартала са категорични, че протестите няма да приключат, докато Столична община не вземе адекватни мерки срещу мръсния въздух.