/ ThinkStock/Getty Images
Столичани ще дишат по мръсен въздух днес - това потвърди и кметът на София Йорданка Фандъкова на личната си страница във Facebook.
 

На 26 януари се очаква превишение на нивата на фини прахови частици. За намаляване на замърсяването моля жителите и гост...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в 25 януари 2018 г.
Мобилно приложение ще ни алармира за мръсен въздух в София

"На 26 януари се очаква превишение на нивата на фини прахови частици. За намаляване на замърсяването моля жителите и гостите на София при възможност да не използват личните си автомобили и да пътуват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление", призовава Фандъкова.

Вижте идеите за борба с мръсния въздух в София

Тя посочва, че е възложила на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Пътна полиция при СДВР ще извършат пък извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка.

Предлагат пълна забрана за паркиране в „синя зона“ при мръсен въздух в София

"Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди", апелира Йорданка Фандъкова.