/ БГНЕС
Йоана Христова
95929
Йоана Христова
  • Йоана Христова
Пълна забрана за паркиране в „синя зона“ при замърсен въздух в София. Това е едно от новите предложения на Столична община за справяне с проблема. 

Зам.-кметът по екология Йоана Христова обясни, че след обществени обсъждания на мерките са възникнали промени в досегашния вариант на програмата.
 
Сред нововъведенията е и разделение на четните и нечетните номера на колите, които ще могат да влизат в централната част на града.

Какви са идеите за борба с мръсния въздух в София?
 
Първоначално Столична община реши да пусне безплатно автомобилите да влизат в буферните паркинги и да увеличи престоя в „синя зона“ на 4 лева. Преди Общинският съвет да се произнесе обаче тези мерки отпаднаха. Ресорният зам.-кмет Йоана Христова посочи, че дори при превишение на нормите в само две измервателни станции за два последователни дни, ще се налагат следните ограничения:
 
„От една страна забрана за паркиране в няколко от основните улици и паркинги от „синя зона“ в централна градска част или затваряне на определени карета от улици“, посочи Христова.

Ако и това не помогне, следват по-строги мерки:
 
„Затваряне на цялата „синя зона“ за паркиране, освен достъпа на живущите в нея, както и служебни автомобили и автомобили със специален режим“, допълни ресорният кмет.

Опасно мръсен въздух в цялата страна, най-тежко е положението в София (СНИМКИ)
 
Като нова крайна мярка от общината предвиждат забрана за влизане в централна градска част на автомобили с четни - нечетни номера.
 
Окончателният вариант на мерките за борба с мръсния въздух ще бъде одобрен от местния парламент на 25 януари.