/ БГНЕС
Какви са идеите за борба с мръсния въздух в София?
95868
Какви са идеите за борба с мръсния въздух в София?
  • Какви са идеите за борба с мръсния въздух в София?
Софиянци ще проверяват на сайта на общината, дали пътуват безплатно с градския транспорт в случай на силно замърсен въздух. Кметът на града Йорданка Фандъкова очаква Столичният общински съвет да приеме възможно най-бързо мерките за борба със замърсяването. Сред тях са т.нар. „зелен“ билет на стойност 1 лев, безплатен градски транспорт или пълна забрана на автомобили в центъра на София.
 

Опасно мръсен въздух в цялата страна, най-тежко е положението в София (СНИМКИ)

Опасно високи нива на замърсяване на въздуха в София, а и в други градове на България се отчитат от началото на годината. Критичното превишение на нормите в столицата извади отново обещанията на общината за справяне с проблема. "Бих искала СОС много по-бързо да разгледа краткосрочните мерки, които предложихме в такива дни, които биха ни позволили с това превишение, което имаме, да бъде пуснат "зелен" билет, за да може хората да се възползват от по-евтин градски транспорт, а при чувствителни превишения да можем да пуснем и безплатен транспорт", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
СНИМКИ: София в смог

В края на миналата година зам.-кметът по екология Йоана Христова посочи, че ако безплатният градски транспорт не даде резултат, се обмисля в най-мръсните дни да плащаме по 4 лв за час престой в синя зона или пълна забрана на ползването на автомобили. Сред непопулярните идеи е и общинските служители да работят на плаващо работно време, а от „Московска 33” се надяват и други ведомства да се включат. Окончателните предложения Столична община ще бъдат разгледани от местния парламент на 25 януари.