Змърсяването на околната среда е основна заплаха за нашето здраве.

Основните токсични вещества, които замърсяват атмосферата и заплашват живота на хората са въглероден оксид, олово, азотен диоксид и отделените токсични частици вещество, които могат да проникнат в дробовете.

Замърсяването на въздуха, който дишаме ежедневно, непрекъснато се увеличава.

Съществува дори сериозно опасение, че заплахата за човешкото здраве от замърсения въздух за хората, живеещи в градовете, е по-голяма отколкото опасността от пушенето.

Вижте кои са най-замърсените градове в света

Сумгайт, Азърбейджан

През 2006 година бе обявен за най-мръсен град в света от института "Блексмит". Много деца се раждат с малформации и умират в ранна възраст, като тук има дори „бебешко гробище". Някога градът е бил център на химическата промишленост в СССР. Тук е имало 40 завода за гума, пестициди и др. Смъртността е с 50% по-висока от средното за страната.

Колко е мръсен въздухът, който дишаме

Дзержинск, Русия

Между 1930 и 1998 година в района са изхвърлени над 300 000 тона химически отпадъци, сред които някои от най-опасните невротоксини, познати на човека. Водата в почвата е замърсена с около 200 опасни вещества. Средната продължителност на живота тук е 42 години! Смъртността надвишава раждаемостта с 260%.

Гълъби с раници измерват колко е мръсен въздуха в Лондон

Линфен, Китай

Ако прострете прането си навън, то ще почернее бързо. Хълмовете са осеяни със законни и незаконни мини. В покрайнините на града има стотици фабрики, рафинерии и мини. Да прекарате един ден в този град е равносилно на това да изпушите три кутии цигари.

Замърсеният въздух убива годишно 5,5 милиона души в света

Уланбаатар, Монголия

Не само, че това е най-студената столица в света, но е и вторият най-замърсен град. Всички се отопляват на въглища и през зимата пушекът е непоносим. Един от всеки десет смъртни случаи се дължи на замърсяването.

Ахуаз, Иран

Това е най-замърсеният град в света, според СЗО. Тук се произвежда по-голямата част от петрола на Иран. Тук е три пъти по-мръсно, отколкото в Пекин. Населението е 1.2 милиона души. В този град е най-ниската средна продължителност на живота в страната.