Гълъби с раници измерват колко е мръсен въздуха в Лондон
Гълъби с раници измерват колко е мръсен въздуха в Лондон / ThinkStock/Getty Images

Гълъби, носещи ранички със сензори за качеството на въздуха, вече летят в Лондон, за да измерват качеството на въздуха, който дишат лондончани, пише Wired, цитиран от агенция „Фокус".

Шест гълъба са пуснати в британската столица с GPS устройства и 35-грамов сензор, за да измерват нивата на азотен двуокис, произвеждани в града. Гълъбите са излетели от базата си в Брик Лейн в понеделник. Птиците съобщават резултатите от измерванията в Twitter, използвайки интернет.

Смята се, че замърсяването на въздуха в Лондон е причина за 9500 смъртни случаи на година. В началото на 2016 година градът превиши горната граница за замърсяване според стандартите на Европейския съюз (ЕС).

Ролята на гълъбите е да привлекат общественото внимание върху нивата на замърсяване в Лондон. Продължителността на проекта е три дни.

Улицата с най-мръсен въздух в света е в Лондон

От излитането си в началото на седмицата гълъбите са направили измервания в редица централни райони на столицата. Данните предупреждават, че в Уестминстър нивата на замърсяване на въздуха са високи.

Информацията, предоставена от гълъбите, ще бъде сравнена с измерванията на Световната здравна организация.

Гълъби с раници измерват колко е мръсен въздуха в Лондон
netinfo