Улицата с най-мръсен въздух в света е в Лондон
Улицата с най-мръсен въздух в света е в Лондон / снимка: Guliver/Getty Images

Изследване показва, че "Оксфорд стрийт" в Лондон е улицата с най-мръсен въздух в света - с най-високо ниво на токсичност. На тази улица в британската столица е измерена най-високата концентрация на азотен диоксид, отделян от автомобилите.

Съединението е способно да предизвика астматични и сърдечни пристъпи, съобщи в."Дейли мейл". Азотният диоксид дразни лигавицата на белите дробове и повишава риска от белодробни заболявания дори и при здрави хора. Рекордното ниво на замърсяване, измерено на "Оксфорд стрийт", е 463 микрограма азотен диоксид на кубичен метър въздух. А това е трикратно превишаване на средните показатели, които също не се смятат за безопасни.

За една година показателите на "Оксфорд стрийт" са надхвърлили равнището от 200 микрограма повече от 1500 пъти. Това е най-високата концентрация в Европа. В Делхи и Мумбай равнището е 62 микрограма. А годишната норма на Световната здравна организация е 40 микрограма.

На площад "Трафалгар" нивото на замърсяване е 138 микрограма. То е повишено и на други места в Лондон. Отчасти причината е в старите автомобили, които се използват в британската столица.