През този сезон на Южния плаж в Слънчев бряг не бе допуснат нито един инцидент с фателен край.
През този сезон на Южния плаж в Слънчев бряг не бе допуснат нито един инцидент с фателен край. / Снимка: Архив
Вредните приказки за силен сезон и бомбастичните прогнози ни изиграха лоша шега през 2017-та, отчитат от БРТК - Бургас
Подготовката за лято 2018 година да започне през третата десетдневка на месец март. Това препоръчват от Бургаска регионалната туристическа камара (БРТК). Оттам отчитат, че привличането на ниско-тарифни компании, които да извършват полети до Летище – Бургас, безспорно ще доведе до ръстове в туристопотока, но само що се касае до почиващите, които сами организират пътуванията си. Затова и ранната подготовка за предстоящия туристически сезон край морето би следвало да започне още през март, когато се очакват и първите полети.
 

Проверките на властта се отразили негативно върху морския туризъм


Експертите на БРТК са категорични, че PR акциите и прогнозите за космически ръстове през настоящото лято ще ни изиграят лоша шега, ако отново повторим грешката. Още през май 2017 година се заговори за много силен сезон, като дори незначителния ръст от едва 1,6% за месеца /в област Бургас, бел. р./ не спряха лавината от бомбастични прогнози. Не закъсня и реакцията на бизнеса у нас, която не изненада никого. Цените на стоките по курортите скочиха почти двойно, нощувките – също, което се оказа "туристическа инжекция" за страни като Гърция и Турция, които на практика почти отчетоха рекорди. 
 

Лято 2017: Нищо грандиозно


От камарата прогнозират, че страната ни ще запази ръстовете от пазари като Великобритания и Германия и през 2018 година, съответно с 5 и 7 процента, сравнено с данните за 2017 година. Погледите обаче ще бъде вперени във Франция. През миналата година, броят на туристите от тази страна не е никак внушителен – едва 4 261 души. Тази цифра обаче представлява ръст от цели 63% спрямо 2016 година. Основната причина за интереса на французите към България е сложната геополитическа обстановка, която имахме в Европа през последните две години и проблемите в Близкия Изток. Така, България се явява своеобразен остров на спокойствието, а ниските цени на туристическите услуги, също спомагат за привличането на туристи от Франция.
 

КЗП засече отклонения в алкохола в заведения по Черноморието


Браншовиците прогнозират още, че съществения спад на туристи от Русия и Израел ще продължи. Причината – стоплянето на отношенията между Русия и Турция, която през миналата година е посрещната малко над 3 млн. руски туристи. За сравнение в България са почивали малко под 320 000 граждани на федерацията. От анализа на лято 2017-та става ясно, че основна причина за спада в броя на туристите от Израел е ударната реклама на тамошните курорти, което на практика е отказало голяма част от гражданите на страната да почиват в чужбина.
 

Очакваме с 30% повече руски туристи през Лято 2016


Липсата на кадри в туристическите комплекси и хотелите, отново ще бъде основната спънка пред качественото обслужване, се казва в годишния доклад на камарата. „Проблем с подготовката на кадрите има. Липсва достатъчна подготовка, професионална квалификация. Работата в екип и възнагражденията също са проблем“, отчитат от БРТК – Бургас. Като решение се посочва оптимизиране на учебните програмите в университетите и специализираните училища.
Според представителите на организацията, привличането на туристи от Азия е абсолютно невъзможно без разкриването на редовни линии до Пекин, Техеран, Делхи, Токио и Алмати. „Българските граждани трябва да знаят, че докато не разкрием тези линии, ще се намираме в рамките на илюзиите“, се казва в годишния отчет на камарата.