Георги Икономов
Георги Икономов / Община Банско
Много силен летен сезон и сериозен ръст на туристите в топлите дни отчита планинският курорт Банско тази година. Статистиката сочи, че през юни е имало увеличение на посетителите с 30% в сравнение със същия период на предходната година. Подобна е тенденцията и през останалите летни месеци. Това означава, че Банско е на път да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

От летния сезон е доволен и кметът Георги Икономов. "Това е огромен ръст и дано се задържи и занапред. Не съм доволен обаче от 
цените, които предлагат хотелиерите и ресторантьорите в Банско", призна градоначалникът. Според него е време цените на услугите в курорта да се повишат.

С концерт на Графа завършиха празничните прояви за Деня на Банско

"Крайно време е бизнесът да осъзнае, че Банско е европейски курорт. Имаме прекрасна природа, събития на европейски ниво, а условията в хотелите и ресторантите дори са на по-високо ниво от редица големи европейски курорти. В същото време цените тук са в пъти по-ниски", коментира Икономов.

Според него не само количеството на туристите е важно. Местният бизнес трябва да се стреми да привлича по-високо платени туристи.
"Ако преди десет години един хотелиер е реализирал даден приход със сто туристи, сега прави този приход с 500 туристи. Тук има пренасищане на пазара. Може би  многото хотели и заведения доведоха до една нездрава конкуренция, всеки започна да намалява цените, а това не е добре за бизнеса", обясни кметът.

По думите му, бизнесът не бива да се страхува да започне да повишава леко цените, за да може да привлича клиенти основно на качеството на предлаганите услуги.

"По този начин хотелиерите ще повишат предлаганите услуги, ще гарантират обучен персонал, на който също ще могат да се увеличат възнагражденията. Това ще подобри бизнес климата и ще подобри икономиката", смята Георги Икономов.

Той отново подчерта, че Банско е курорт на европейско ниво и заслужава висок клас туристи.