С 5% повече са били руските туристи този сезон
С 5% повече са били руските туристи този сезон / Дарик Добрич
Расте интересът на българите към пътувания в Русия
5% е ръстът на руските туристи през летния сезов в сравнение с миналата година. Това стана ясно на приема, даден от Генералния консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук по повод края на активния летен туристически сезон. Областният управител на Добрич Красимир Кирилов също присъства на събитието.
 
Александър Коржов – съветник в консулството, подчерта, че лято’2017 е успешно за българо-руските взаимоотношения в областта на туризма. Според статистиката на българското министерство на туризма ръстът през летния сезон на руски туристи е 5 на сто, като се наблюдава трайна тенденция на растеж на посещенията от страна на руски туристи по българското Черноморие,  подчерта дипломатът.

Най- много руски, френски и израелски туристи са посетили областта през август
 
Коржов заяви, че расте интересът и от българска страна към пътувания в Русия. „Само за летните месеци Генералното консулство на Руската Федерация във Варна е издало над 2000 визи на българи“ – заяви Коржов. Според статистиката на дипломатическата мисия, българите предпочитат като дестинации Москва и Санкт-Петербург.
 
В разговор с Областния управител Красимир Кирилов Александър Коржов сподели, че българите, пътуващи в Русия, биха могли да бъдат разделени на две основни групи – млади хора, които пътуват за обучение и стаж, и хора на средна възраст, които пътуват с цел културно-опознавателен туризъм. Що се отнася до стажовете – най-предпочитани са тези в областта на медицината, добави още дипломатът.