Хиляди хора, сред които и правителствени представители от 59 страни, се събраха на церемония в памет на жертвите на атентата срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предадоха Ройтерс и АФП.

Нова Зеландия започва независимо разследване на атентата в Крайстчърч

Церемонията започна с маорска жалейна песен в присъствието на новозеландския министър-председател Джасинда Ардърн и австралийския й колега Скот Морисън. На 15 март 50 богомолци бяха застреляни от австралийският екстремист Брентън Тарант в две джамии в Крайстчърч.

БГНЕС

Церемонията, на която бяха произнесени имената на убитите, се състоя в Хагли парк, близо до джамията "Нур", където бяха застреляни над 40 от жертвите. "Тази атака беше насочена срещу всички ни. Породен от омразата, този акт целеше да ни разедини и скара. Вместо това обаче, той ни сплоти в състраданието и обичта, която изпитваме едни към други, независимо къде сме родени", заяви кметицата на Крайстчърч Лиан Далзиел.

Новозеландската полиция: Стрелецът от Крайстчърч е планирал и друга атака

Предизвикателството пред нас сега е да превърнем най-доброто, на което сме способни, в ежедневие. Не сме имунизирани срещу вирусите на омразата, на страха от другия. Никога не сме били. Можем обаче да бъдем страната, открила лекарството. Така че сега всички ние имаме работа за вършене, заяви Джасинда Ардърн, загърната в традиционно маорско наметало.

Светът трябва да сложи край на порочния кръг от екстремизъм и за това е нужно глобално усилие. Отговорът се съдържа в едно просто схващане, което не е затворено в граници, не се основава на етнос, власт или форми на управление и това е нашата човечност, подчерта тя.

БГНЕС

Фарид Ахмед, чиято съпруга Хусна е сред убитите, каза пред множеството, че като вярващ човек е простил на убиеца на жена си.

Хиляди се събраха на бдение в памет на убитите в град Крайстчърч

"Защото не искам сърцето му да ври като вулкан, а да е изпълнено с любов, със загриженост и милосърдие", заяви той. В церемонията участва и много популярния през 70-те години на миналия век британски певец Кет Стивънс, който прие исляма и сега носи името Юсуф Ислам. Той изпя песента си Peace Train.
БТА