Хиляди хора се стекоха днес в новозеландския град Крайстчърч на бдение в памет на 50-те убити при терористичното нападение в две джамии в града преди малко повече от седмица, предаде АП.

Според властите във възпоменателната проява са участвали близо 40 000 души. Тя се е състояла край сцената, подготвена за концерт на канадския певец и китарист Брайън Адамс, който след атаките беше отменен.

Новозеландската полиция: Стрелецът от Крайстчърч е планирал и друга атака

На бдението бяха прочетени имената на жертвите, отправени бяха молитви, имаше песни и речи. Изявен ученик от местна гимназия, изгубила двама свои възпитаници при атаката, цитира в речта си Мартин Лутър Кинг и подчерта, че той е завладял хората с любов и солидарност.

Оцелял при атаката в Нова Зеландия прощава на Брентън Тарант

"Мракът не може да бъде прогонен с мрак, а само със светлина. Омразата не може да бъде прогонена с омраза, а единствено с любов", заяви младежът.
След атентата в Нова Зеландия се състояха множество събития в памет на жертвите. В петък, седмица след трагедията, хората в цялата страна откликнаха на мюсюлманския призив за молитва.

Следващия петък, 29 март, ще се състои национална възпоменателна церемония, съобщи канцеларията на министър-председателката Джасинда Ардърн, цитирана от Франс прес.
Извършителят на нападението - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, на когото са повдигнати обвинения в убийство - ще се яви в съда на 5 април.
 
БТА