Крайстчърч
Крайстчърч / БГНЕС
Според 59-годишния Фархид Ахмед, чиято съпруга бе убита в нападението, австралиецът е поел в грешна посока, но въпреки това вярва, че има голям потенциал в сърцето му
Оцелял при атаката срещу джамии в Нова Зеландия в петък каза, че прощава на нападателя Брентън Тарант, че е убил съпругата му, предаде Ройтерс.
 
59-годишният Фархид Ахмед, който се придвижва с инвалидна количка, заяви пред агенцията, че би искал да се срещне с Тарант и да му каже: "Въпреки това те обичам".

Новозеландската премиерка ще работи срещу известността на Брентън Тарант

"Не приемам какво направи... ти взе погрешно решение, пое в погрешна посока, но аз искам да вярвам в теб. Че ти имаш голям потенциал в сърцето си", обърна се Ахмед към 28-годишния Тарант.
 
В петък австралийският десен екстремист уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч - най-смъртоносната атака в историята на Нова Зеландия.

Стрелецът от Крайстчърч действал сам, смята новозеландската полиция
 
Ахмед, който се придвижва с инвалидна количка, откакто бил блъснат от кола, разказа, че във фаталния ден се молил в преддверие на джамията Ан Нур, а не в главното помещение, както обикновено, когато нападателят нахлул. Мъжът помислил, че това е последният ден от живота му, тъй като било невъзможно да избяга с инвалидната си количка. Тарант обаче не влязъл в това преддверие и Ахмед все пак успял да излезе и да се скрие зад кола. Оттам той наблюдавал масовото убийство.
 
Съпругата му Хусна, която била в другия край на джамията, била застреляна от Тарант.
БТА