Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви днес, че кралска комисия ще разследва нападенията на 15 март срещу две джамии в Крайстчърч, в които бяха убити 50 души, предаде Ройтерс.

Новозеландската полиция: Стрелецът от Крайстчърч е планирал и друга атака

"Важно е да не остане нито един необърнат камък, за да се разбере как бе извършен този терористичен акт и дали е имало и какви възможности да го предотвратим", каза Ардърн пред журналисти в парламента в столицата Уелингтън.

Хиляди се събраха на бдение в памет на убитите в град Крайстчърч

Тя подчерта, че нападенията ще бъдат разследвани от кралска комисия от независими следователи, каквато се създава за събития от най-висок обществен интерес.
Кралската комисия ще разследва как е станала възможна атаката, как нападателят се е сдобил с оръжия и каква е била ролята на разузнавателните агенции и силите на реда, продължи Ардърн.

В комисията ще бъдат включени представители на новозеландското разузнаване, полицията, митниците, имиграционните служби и правителствената служба за сигурност на комуникациите.

БГНЕС

След нападенията срещу джамиите на 15 март експерти изказаха предположения, че властите са допуснали грешка, като са насочили вниманието си към джихадисткия терор и са подценили движението за превъзходство на бялата раса, отбелязва ДПА.
 
БТА