/ БГНЕС
Във видео обръщението си от тази сутрин украинският президент Володимир Зеленски заяви, че от началото на нашествието на Русия в Украйна са загинали 14 хиляди руски войници и прикани обществеността в Русия да обърне внимание на това, предаде ДПА.

"На горещите точки с тежки боеве нашата фронтова линия на отбрана е на практика осеяна с телата на руски войници", каза той и добави, че никой не прибира тези тела.

Зеленски отбеляза, че е наясно, че Русия разполага с почти неограничен резерв от войници и военна техника. "Но бих искал да узная от гражданите на Русия - какво ви стана през тези години, че вие не забелязвате своите загуби?", запита реторично президентът. 

В обръщението си Зеленски повтори, че досега 14 000 руски войници са загинали. "Това са 14 хиляди майки, 14 хиляди бащи, съпруги, деца, роднини, приятели и вие не ги ли забелязвате?", възкликна той.

Украинските данни за загинали руснаци не могат да бъдат удостоверени от независим източник, нито могат да бъдат проверени официалните данни на Киев за загинали украински войници (преди около седмица бе съобщено, че те са към 1300), подчерта ДПА. Досега Москва е потвърдила само 500 убити руски войници в т.нар. специална военна операция в Украйна.

Полицай от Мариупол моли за помощ Байдън и Макрон: Градът е заличен от земята

Зеленски заяви още, че обсадата на Мариупол ще остане в историята с военните престъпления на руските войски, предаде АП.

"Стореното на този мирен град, от окупаторите е терор, който ще бъде помнен през следващите векове", каза той във видео обръщение към нацията.

Руските сили навлизат все по-навътре в обкръжения съсипан град, където заради боевете спря работата на голям стоманодобивен завод, а местните власти молят Запада за помощ.

Падането на Мариупол, най-пострадалия от украински град, ще бъде голяма военна победа на нашествениците, отбеляза агенцията.

Властите в Мариупол: 90% от града е унищожен

В столицата Киев най-малко 20 бебета, родени от сурогатни майки, пребивават в импровизирани бомбоубежища в очакване на родителите си да пристигнат във военната зона, за да си ги приберат.

Бебетата, някои на по няколко дни, са под грижите на медицински сестри, които не могат да напуснат убежищата заради постоянния руски обстрел.

Войната раздели десетки сурогатни бебета и биологичните им родители

БТА