/ БТА

Сърцераздирателни кадри на бебета, които са транспортирани до мазето на бункер в украинската столица Киев, за да бъдат защитени от продължаващите руски бомбардировки, илюстрират тежкото положение на участниците в процъфтяващата индустрия на сурогатното майчинство в Украйна.

Руско-украинската война засегна бебетата, родени от украински сурогатни майки, и техните биологични семейства в други държави.
 

бебета Украйна
БТА

Украйна е основна международна дестинация за сурогатно майчинство, като се имат предвид нейните много либерални закони, както и фактът, че цените са по-достъпни, отколкото в Съединените щати.

Папата посети украински деца в болницата на Ватикана

От 2002 г. сурогатното майчинство в комбинация с донорство на яйцеклетки/сперма е законно в Украйна. Преди войната една клиника в Киев е предоставяла услуги на сурогатни майки на семейства, повечето от които не са могли да имат деца поради здравословни проблеми. Обикновено родителите, живеещи извън Украйна, които са искали да имат дете чрез сурогатно майчинство, е трябвало да пътуват до страната преди раждането и да попълнят съответните документи, преди да вземат децата си у дома. След началото на войната обаче те нямат достъп до Украйна.

Тъжна гледка: Над 100 празни колички в Украйна като символ на убитите във войната деца

Близо 20 бебета - всички износени от украински сурогатни майки за двойки, живеещи в чужбина, не могат да се обединят с биологичните си семейства в други държави и са настанени в приюта на клиниката.

Докато гледачите в клиниката полагат грижи за бебетата, някои биологични родители са рискували да дойдат в Киев, за да ги получат. Щастливи са случаите на двойки от САЩ, Обединеното кралство и Австралия, които благополучно са изминали пътя и са взели своите бебета.

Стотици други отчаяни семейства обаче чакат края на войната, за да могат да стигнат до новородените си деца.

БГНЕС