Кметът на обсадения украински град Мариупол съобщи пред BBC, че уличните боеве в центъра на града възпрепятстват спасяването на стотици хора, които продължават да бъдат в капан под разрушения драматичен театър.
 

Ма
БТА

Вадим Бойченко казва, че екипите ще могат да разчистят развалините и да спасят хората, само когато има затишие на сраженията. „В района има танкове и артилерийски обстрели, и всякакви оръжия“, каза той. „Нашите сили правят всичко възможно, за да задържат позициите си в града, но силите на противника са по-големи от нашите, за съжаление", допълни кметът.

Руското външно министерство: Лъжа е, че руските сили са бомбардирали театър в Мариупол

В петък властите съобщиха, че 130 души са успели да излязат и че повече от 1000 все още са в бомбоубежището, което издържа на атаката. Русия отрича да е обстрелвала сградата, която е била ясно обозначена като гражданско убежище и твърди, че атаката е дело на азовците, но отново се приписва на тях. Стратегическият пристанищен град е обграден от руски сили и около 300 000 души са в капан без електричество, течаща вода и отопление.

Бойченко каза също, че 40 000 души са успели да напуснат града през последните пет дни и че други 20 000 чакат да бъдат евакуирани.

Мариупол
БТА


Междувременно Световната продоволствена програма на ООН (WFP) информира, че не може да достигне до хилядите блокирани в Мариупол, за да им достави хуманитарна помощ.

Властите в Мариупол: 90% от града е унищожен

"Ситуацията в обкръжените градове на Украйна е "ужасна". Шофьорите на камионите с помощ не желаят да рискуват безопасността си, стигайки до там", заяви координаторът на WFP за извънредни ситуации Якоб Керн казва пред агенция AFP.
 
AP/BBC