25-и ден на сблъсъци с руските войски, вой на сирени и тежки бомбардировки в почти цяла Украйна. Продължават съобщенията за цивилни жертви и много разрушения. Хуманитарната криза се засилва. Надеждите за мир не са умрели, но изглеждат далечни.  

Русия е атакувала тази нощ с ракети  "Калибър" и "Кинжал" голяма база за горивно-смазочни материали в украинската Миколайвска област, съобщи говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му крилатите ракети "Калибър" са били изстреляни от акваторията на Каспийско море, а хиперзвуковите "Кинжал" - от въздушното пространство на Кримския полуостров. Базата, която е доставяла гориво за украинските сили в Южна Украйна, бе унищожена, заяви генералът. Стартирала от водите на Черно море руска ракета "Калибър" е поразила и цех на завод за ремонт на бронирани машини в украинския Нижински район, добави Конашенков.

През изминалата нощ руската оперативно-тактическа и армейска авиация е поразила 62 военни обекта в Украйна, каза още говорителят на военното министерство в Москва.

БГНЕС


Украйна: Русия атакува училище, в което се укриваха 400 души

Руските сили бомбардираха вчера художествено училище в Мариупол, в което са потърсили убежище около 400 жители на обсадения украински град. Това съобщиха днес местните власти, цитирани от Ройтерс. Няма данни за пострадали хора от нападението.

Според градския съвет сградата е разрушена и под развалините има загинали. Ройтерс посочи, че не може да потвърди новината от независим източник.

Президентът Володимир Зеленски заяви още, че обсадата на Мариупол ще остане в историята с военните престъпления на руските войски, предаде АП. "Стореното на този мирен град от окупаторите е терор, който ще бъде помнен през следващите векове", каза той във видео обръщение към нацията. Руските сили навлизат все по-навътре в обкръжения съсипан град, където заради боевете спря работата на голям стоманодобивен завод, а местните власти молят Запада за помощ. Падането на Мариупол, най-пострадалия украински град, ще бъде голяма военна победа на нашествениците, отбеляза агенцията.

В столицата Киев, пък, най-малко 20 бебета, родени от сурогатни майки, пребивават в импровизирани бомбоубежища в очакване на родителите си да пристигнат във военната зона, за да си ги приберат. 

Бебетата, някои на по няколко дни, са под грижите на медицински сестри, които не могат да напуснат убежищата заради постоянния руски обстрел.

Москва обвини Киев, че планира атака под фалшив флаг срещу дипломатически обекти в Лвов

БГНЕС


В повечето украински градове съботният ден премина с по-малко взривове и боеве. Армията на страната каза, че според тях руснаците попълват запасите си и се готвят за нови нападения.

Кметът на Киев Виталий Кличко използва затишието, за да обиколи отбранителните съоръжения в покрайнините на столицата. Засега всички опити на руснаците да обградят Киев се провалят.

Дори там, където боеве няма, войната променя генерално живота на хората.

Град Лвов използва мазета и подземни етажи като класни стаи. Градът беше обстрелван с балистични ракети, което носи тревога и страх, дори на 500 километра от фронта. 

Най-малко 847 цивилни са убити в Украйна от началото на конфликта

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че най-малко 847 цивилни са загинали, а 1399 са били ранени в Украйна до 18 март, предаде Ройтерс. Повечето загинали са станали жертва на експлозивни оръжия, като артилерия и реактивни системи за залпов огън, а също ракетни и въздушни удари, заяви върховният комисариат.

Предполага се, че реалният брой на убитите и ранените е доста по-висок, тъй като комисариатът, който има голям екип от наблюдатели в Украйна, още не е имал възможност да провери съобщенията за жертви от няколко тежко засегнати от конфликта градове, се посочва в изявлението.

Властите в Киев заявиха, че от началото на руската инвазия 228 души са били убити в украинската столица, включително четири деца, а 912 човека са били ранени, посочва Ройтерс.

БГНЕС

Във видео обръщението си от тази сутрин президентът Зеленски заяви, че от началото на нашествието на Русия в Украйна са загинали 14 хиляди руски войници и прикани обществеността в Русия да обърне внимание на това, предаде ДПА.

"На горещите точки с тежки боеве нашата фронтова линия на отбрана е на практика осеяна с телата на руски войници", каза той и добави, че никой не прибира тези тела.

Зеленски отбеляза, че е наясно, че Русия разполага с почти неограничен резерв от войници и военна техника. "Но бих искал да узная от гражданите на Русия - какво ви стана през тези години, че вие не забелязвате своите загуби?", запита реторично президентът. 

В обръщението си Зеленски повтори, че досега 14 000 руски войници са загинали. "Това са 14 хиляди майки, 14 хиляди бащи, съпруги, деца, роднини, приятели и вие не ги ли забелязвате?", възкликна той.

Украинските данни за загинали руснаци не могат да бъдат удостоверени от независим източник, нито могат да бъдат проверени официалните данни на Киев за загинали украински войници (преди около седмица бе съобщено, че те са към 1300), подчерта ДПА. Досега Москва е потвърдила само 500 убити руски войници в т.нар. специална военна операция в Украйна.

Във видео Зеленски се обърна към обществеността в Русия и призова за внимание

Равносметката за военните успехи и досегашна окупация на Украйна изглежда не е в интерес на руския президент Владимир Путин, смятат анализатори, предаде Асошиейтед прес.

Оценките на броя на руските жертви варират значително. Но дори и най-пестеливи изчисления показват, че става дума за няколко хиляди. Това е много повече, отколкото при предишни руски офанзиви и заплашва подкрепата за войната сред обикновените руснаци. През 2008 г. за петте дни сражения през войната си с Грузия Русия даде 64 жертви. Тя загуби около 15 000 в Афганистан за 10 години и над 11 000 през годините на сражения в Чечения.

Изследователи, проследяващи само тези загуби на руско оборудване, които са заснети или записани на видео, казват, че Русия е загубила над 1500 танка, камиони, колесни превозни средства и друга тежка техника.

Анализатори: Равносметката за руските жертви осуетява плана на Путин за Украйна

БГНЕС


На този фон турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Русия и Украйна се приближават към споразумение по "критични" въпроси и почти са се договорили по някои теми, предаде Ройтерс.

Чавушоглу каза за в. "Хюриет", че се надява да има прекратяване на огъня, ако страните не отстъпят от постигнатия напредък към споразумение.
 

БТА, БГНЕС, Ройтерс, CNN