/ БГНЕС
Равносметката за военните успехи и досегашна окупация на Украйна изглежда не е в интерес на руския президент Владимир Путин, смятат анализатори, предаде Асошиейтед прес.

Оценките на броя на руските жертви варират значително. Но дори и най-пестеливи изчисления показват, че става дума за няколко хиляди. Това е много повече, отколкото при предишни руски офанзиви и заплашва подкрепата за войната сред обикновените руснаци. През 2008 г. за петте дни сражения през войната си с Грузия Русия даде 64 жертви. Тя загуби около 15 000 в Афганистан за 10 години и над 11 000 през годините на сражения в Чечения.

Лавров: САЩ възпират Киев да приеме руските условия за мир

Броят на руските ранени и загинали войници в Украйна приближава 10-процентния показател за намалена бойна ефективност, каза Дмитри Горенбург – изследовател по сигурността на Русия в базирания във щата Вирджиния мозъчен тръст Си Ен Ей. Отчетената гибел на бойното поле на четирима руски генерали – от приблизително общо 20,  участващи в битки, сигнализира за лошо командване, смята Горенбург.

Изследователи, проследяващи само тези загуби на руско оборудване, които са заснети или записани на видео, казват, че Русия е загубила над 1500 танка, камиони, колесни превозни средства и друга тежка техника.

Две от всеки три единици от тях са били пленени или изоставени, което е сигнал за недостатъци в действията на руските войски, заради които това е било допуснато.

Украйна е загубила достъп до Азовско море

Що се отнася до мъчителната работа по завладяване и удържане на градове, конвенционалните военни показатели сочат, че Русия се нуждае от предимство 5:1 в битките в градски условия, смятат анализатори.

Междувременно, формулата за управление на непокорна територия в лицето на въоръжено противопоставяне, е 20 бойци за всеки 1000 души, или 800 000 руски войници срещу 40-те милиона украинци, изчислява Майкъл Кларк – бивш ръководител на базирания във Великобритания мозъчен тръст по въпросите на отбраната „Роял юнайтид сървисиз инститют“.

Москва заговори за модели на неутралитет, които според нея би могла да приеме Украйна

Това се равнява на цялата активна армия на Русия от 900 000 души и означава, че контролирането на значителна украинска територия в дългосрочен план би изисквало повече ресурси отколкото Русия може да вложи, посочва Кларк.

Ако руснаците не възнамеряват да извършат пълен геноцид, те биха могли да сринат всички големи градове, а украинците да въстанат срещу руската окупация – ще има просто постоянна партизанска война, смята Кларк.
БТА