/ БТА
Украинският министър на вътрешните работи Денис Монастирски заяви, че обезвреждането на невзривените боеприпаси ще отнеме години, след като руската инвазия приключи, съобщи Асошиейтед прес.

В интервю за АП Монастирски заяви, че страната ще се нуждае от помощ от Запада, за да осъществи мащабното начинание след войната.

"Огромно количество снаряди и мини са били изстреляни по Украйна и голяма част от тях не са се взривили. Те остават под развалините и представляват реална заплаха", каза Монастирски в украинската столица Киев. "Обезвреждането им ще отнеме години, а не месеци".

В допълнение към невзривените руски боеприпаси украинските войски са поставили мини на мостове, летища и други ключови места, за да попречат на руснаците да ги използват.
"Ние няма да можем да премахнем мините от цялата тази територия, затова помолих нашите международни партньори и колеги от Европейския съюз и САЩ да подготвят групи от експерти, които да разминират районите на бойните действия и съоръженията, които са били подложени на обстрел", каза Монастирски пред АП.

Той отбеляза, че оборудването за разминиране на министерството му е оставено в Мариупол, обсаден пристанищен град с 430 000 души население, който е подложен на непрестанен обстрел през по-голямата част от войната.

Украйна е загубила достъп до Азовско море

"Загубихме 200 единици оборудване там", каза Монастирски.

Едно от най-големите предизвикателства пред украинското МВР  е борбата с пожарите, причинени от непрестанния руски обстрел и въздушните удари, каза  министърът. Според неговите думи службата за спешна помощ на страната, която министерството контролира, изпитва отчаян недостиг на персонал и оборудване.

"През следващите дни хуманитарната катастрофа в критичните райони ще се задълбочи", каза  Монастирски. "Трябва да кажа, че жертвите сред цивилното население надвишават няколко пъти военните ни загуби."
БТА