/ Gulliver/Getty Images, архив
Руският президент Владимир Путин в разговор с френския си колега Еманюел Макрон обвини Киев във "военни престъпления", като заяви, че Москва прави "всичко възможно", за да избегне смъртта на цивилни в Украйна, съобщи Кремъл.

"Беше обърнато внимание на многобройните военни престъпления, извършвани ежедневно от украинските сили за сигурност, по-специално масираните ракетни и артилерийски атаки срещу градовете в Донбас", заяви Кремъл за разговора между Путин и Макрон.

Путин е казал на Макрон, че руската армия "прави всичко възможно, за да защити живота на мирните граждани, включително като организира хуманитарни коридори за тяхната безопасна евакуация", добави Кремъл.

Френският президент Еманюел Макрон, от своя страна, изрази "изключителната си загриженост" за съдбата на украинския град Мариупол и призова за "вдигане на обсадата и хуманитарен достъп" до града, съобщи Елисейският дворец.

По време на последния от няколкото телефонни разговора между двамата лидери от началото на руската инвазия преди три седмици Макрон "отново поиска незабавно прекратяване на огъня" в Украйна, съобщи канцеларията на френския президент. 
БГНЕС