ООН свика световна среща за коронавируса в началото на декември
ООН свика световна среща за коронавируса в началото на декември / IStock
Съединените щати и западните съюзници обвиниха Русия в разпространяване на пропаганда, дезинформация и "глупости" в Съвета за сигурност на ООН с твърденията, че елементи от биологически оръжия са били произвеждани в Украйна, съобщи Ройтерс.

В петък руският постоянен представител в ООН Василий Небезня изпрати дълъг документ до Съвета за сигурност и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в който са изложени обвиненията на Москва, че в Украйна съществуват "военни биологически програми".

Столтенберг: Русия може да се опита да използва химически оръжия

"(Руското) министерство на отбраната получава все повече материали и ги анализира. Ние ще продължим да информираме международната общност за незаконната дейност, извършвана от Пентагона на украинска територия", каза Небезня пред Съвета за сигурност.

Той отново заяви, че Русия има сведения за "прехвърляне от украинските националисти на отровни химически вещества в някои райони, за да извършат провокации и да обвинят за това Русия", съобщи ТАСС. Според руския представител Русия не твърди, че Украйна има военна биологическа програма, а че такаваимат САЩ, а Украйна е била използвана "на тъмно".

Русия може да планира ползването на биологично оръжие, предупреди Великобритания

Това беше вторият път в рамките на две седмици, в който 15-членният Съвет за сигурност заседава по темата по искане на Русия, припомня Ройтерс.

Постоянният представител на Великобритания Барбара Удуърд определи руското писмо като "дезинформация на отчаяните". "Ние видяхме повторение на аматьорска дезинформация, която обсъдихме и отхвърлихме миналия петък. Това беше глупост тогава, глупост е и сега", каза тя пред Съвета в петък.

ООН заяви по-рано, че няма информация за каквито и да било програми за биологическо оръжие в Украйна, а заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу каза пред Съвета за сигурност, че световната организация няма "мандат, нито технически и оперативен капацитет" да разследва руската информация.

Постоянният представител на САЩ Линда Томас-Грийнфилд обвини руския си колега, че миналата седмица е произнесъл "тирада от странни конспиративни теории". "Тази седмица ние чуваме още много от същото, неща, които звучат, сякаш са му били препратени с верижен имейл от някакъв тъмен ъгъл на интернет. Президентът Байдън има дума за този род приказки: "Щуротии", каза тя.

Томас-Грийнфилд каза още, че е "възможно Русия да планира да използва химически или биологични агенти срещу украинския народ", но не приведе доказателства за безпокойството на Вашингтон.

Русия свика петъчната среща на Съвета за сигурност вместо запланувано гласуване на подготвен от Русия призив за достъп до хуманитарна помощ и защита на цивилните в Украйна. Дипломати заявиха, че предложението нямало да бъде одобрено, а Небезня обвини западните държави в "безпрецедентен натиск" срещу него.
Пред Съвета за сигурност Небезня определи "опитите на Вашингтон да обвини Русия в намерение да използва биологическо или химическо оръжие в Украйна" като "връх на цинизма", съобщи ТАСС.
БТА