/ БТА
Руският външен министър заяви, че САЩ възпират Киев да се съгласи с исканията на Русия. „Постоянно се усеща, че украинската делегация е държана за ръка, най-вероятно от американците, което не им позволява да се съгласят с исканията, които според мен са абсолютно минимални“, каза той, цитиран от руската агенция Интерфакс.

"Русия изгуби илюзиите си, че някога ще разчита на Запада, и никога няма да приеме световен ред, доминиран от САЩ", каза още Сергей Лавров в ефира на РТ, цитиран от Ройтерс.

Кметът на Мариупол: Улични боеве блокират спасяването на живите под разрушения театър

Според Лавров САЩ се държат като „шериф, който се опитва да командва всички в салонния бар“.

Западните държави наложиха мащабни санкции на финансовия и корпоративния сектор на Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, което потопи руската икономика в най-тежката криза след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., коментира Ройтерс.

Лавров, външен министър на президента Владимир Путин от 2004 г. насам, заяви, че реакцията на Запада на това, което Москва нарича "специална военна операция", е показала, че Западът е изцяло доминиран от Съединените щати и че Европейският съюз е до голяма степен безсилен.

Петков: Усилваме Източния фланг на НАТО, България няма да дава военна помощ към Украйна

"Ако е имало някаква илюзия, че един ден ще можем да разчитаме на нашите западни партньори, тази илюзия вече не съществува", заяви Лавров пред руската държавна телевизия на английски език. „Русия вече ще гледа на Изток“, допълни той.

БГНЕС/BBC