Бойна мултинационална група на НАТО в България ще действа под българско командване, посочиха Петков и Остин
"Искам да благодаря на Лойд Остин за това, че в критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа на България и правителството. Войната, която Путин започна, постави Европа под риск. Не трябва да забравяме, че никой не може да се защитава сам. Ние сме в НАТО. Ние сме НАТО", заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг след срещата си със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Заков: С посещението на Лойд Остин ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО

Петков разкри, че САЩ ще изпратят една рота "Страйкър" като част от Бойна мултинационална група на НАТО в България, която ще бъде под българско командване.

Премиерът подчерта, че темата за военна помощ към Украйна от България е фалшива новина и не е дискутирано със секретаря на отбраната по този въпрос. По-късно той уточни в отговор на журналистически въпрос, че евентуална такава помощ ще стане само с решение на парламента, а не на правителството.

пресцентър, правителствена информационна служба


Другата обсъждана тема между Петков и министъра на отбраната на САЩ е била военната мобилност - идеята да се свърже Констанца, Александруполис с Черноморе - с път, влакова линия, мост над Дунав. Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката също е ключова за работещата отбраната. Обща задача е и борбата с корупцията и несигурността, открои още българският министър-председател.
 

Лойд Остин
Снимка: Георги Димитров

 

Лойд Остин от своя страна благодари от името на САЩ за оказаната хуманитарна помощ на Украйна и украинските бежанци. По думите му подобряването на оперативната съвместимост на България с НАТО е от изключително значение, на фона на най-голямата заплаха на Европа от десетилетия насам. Той се ангажира да работят заедно в името на дълготрайния мир на континента и поздрави българската страна за създаването на бойна мултинационална група на НАТО.

Той също потвърди, че темата за военна помощ от страна на София към Киев не е била повдигана в разговора им с Петков.

"В последните 3 седмици се научихме, че само когато съюзниците от НАТО и ЕС говорим в един глас, само тогава нашата сигурност е повишена. Това е вярно не само на Източния фланг, но и сигурността в Черно море", отговори Петков на въпрос за сигурността на черноморския басейн на фона на инвазията на Русия в Украйна.

Петков коментира, че Молдова също е застрашена, тъй като вече в страната им има руско присъствие (става дума за подкрепяната от Москва автономна област Гагаузия) и изрази подкрепа към страната в пътя им в евроинтеграцията. "В Молдова също има голямо българско малцинство, нейната сигурност също е много важна за нас
 

Лойд Остин Кирил Петков
пресцентър, правителствена информационна служба