/ ThinkStock/Getty Images
Украйна поиска от Международния трибунал по морско право (МТМП) незабавното освобождаване на 24 украински моряци, задържани от Русия след инцидента в Керченския пролив, и обвини Москва, че нарушава международното право, предаде Франс прес.
 

 Над 30 арестувани в Русия при демонстрация против Путин


"Всеки допълнителен ден задържане утежнява съдебния спор между двете страни", заяви пред МТМП заместник-министърката на външните работи на Украйна Олена Зеркал. Тя определи "поведението на Русия като тежко нарушение на международното право".

Зеленски призова международната общност за нови санкции срещу Русия

Украинският президент Петро Порошенко сезира МТМП в средата на миналия месец, за да поиска незабавното връщане на три военни кораба, които бяха задържани от руските въоръжени сили през ноември по обвинения в незаконно пресичане на руската граница.
 

 
БГНЕС


Инцидентът стана близо до Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море. След инцидента САЩ и ЕС наложиха санкции на представители на руските власти.

Според украинската заместник-външна министърка МТМП трябва да разпореди незабавното освобождаване на 24-те моряци, задържани от шест месеца. Украинската делегация заяви, че не им се позволяват срещи с техните семейства.

Изследване: Русия държи 236 политически затворници


Според Киев моряците трябва да бъдат освободени, без да се чака резултатът от друг иск, подаден от Украйна срещу Русия пред Арбитражния съд в Хага, за да се гарантира достъпът на украинската страна до морето в близост до Кримския полуостров.

Руски издания: Как ще се развие морският сблъсък между Русия и Украйна?

Русия от своя страна отказа да участва в заседанието на МТМП, като заяви, че базираният в Хамбург съд не е компетентен да взема становище по конфликт, който според нея има военен характер. "Украйна действа недобросъвестно и се опитва да използва резултата от своите незаконни действия за вътрешнополитически цели", каза в средата на миналия месец руското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Високо напрежение: Какво се случва с арестуваните украински моряци от руската брегова охрана?


Очаква се МТМП да вземе решение по случая преди края на този месец, отбелязва Ройтерс.
 
БТА