/ ThinkStock/Getty Images
Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване, цитирано от АФП.

Броят им е значително по-висок в сравнение с предишните няколко години, след като президентът Владимир Путин разпореди по-строги мерки срещу предполагаеми заплахи.

През 2015 г. броят на политическите затворници е бил едва 45, според данните на гражданското сдружение Мемориал, което участва и в сегашното изследване. Докладът е изготвен от базираната във Вашингтон организация Пърсиъс Стратеджис (Perseus Strategies) за защита на човешките права.

Русия осъди киберспециалисти за държавна измяна

Тяхното проучване дало списък с 236-ма души, които са в руските затвори по политически причини, въпреки че от организацията казват, че вероятно броят им е "много по-голям".

Според изследването, Русия вкарва хора в затворите благодарение на "известни със своята неяснота" забрани срещу хулиганството и накърняване на религиозните свободи.

Бившият министър на правосъдието на Канада Ървин Котлър, който сега работи за група за защита на човешките права, която участва в изследването, твърди, че в Русия често се наблюдава "криминализиране на ежедневието", както и насочване срещу политически и обществени лидери, чрез закони, подготвени, за да вкарат "нежелани организации" в черни списъци.

Бивш естонски офицер и баща му бяха осъдени за държавна измяна

"Това, което се случва е, че всички тези, които са виждани като противници на режима, дори в най-общи рамки, се оказват ответници по изфабрикувани обвинения", казва Котлър.

Заедно с политическата опозиция, властта в Русия се насочва и срещу лидери на религиозни групи и етнически малцинства. Също така срещу защитници на правата на хомосексуалните, журналисти и особено украински активисти, в светлината на руското анексиране на Кримския полуостров.

Котлър отдава атаките срещу дисидентите в Русия и други авторитарни общества на безнаказаността, на която се радват ръководителите им на международната сцена.

"Този модел се повтаря, заради едновременното отдръпване на демократичната общност", според Ървин Котлър.

Високо напрежение: Какво се случва с арестуваните украински моряци от руската брегова охрана?

Докладът посочва, че най-дълго лежащият в затвора политически затворник е Алексей Пичугин, бивш служител по сигурността на петролния гигант Юкос. Той е бил арестуван през 2003 г.
Пичугин излежава доживотна присъда по редица обвинения, включително убийство. Близките му твърдят, че обвиненията са изфабрикувани и истинската им цел е собственикът на Юкос Михаил Ходорковски, който живее в чужбина и е един от най-яростните критици на Владимир Путин.

80-годишната майка на Пичугин твърди, че сина й страда от редица заболявания, които е развил, "защото го държат в маломерна килия, в която от 16 години не е виждал слънцето".

"Държат го там, защото искат да даде фалшиви показания срещу Ходорковски. Алексей отказа и затова е в затвора", казва Ала Пичугина. Възрастната жена твърди, че й позволяват да вижда сина си само два пъти годишно, през стъкло в затвора.

Руски издания: Как ще се развие морският сблъсък между Русия и Украйна?

"Мисля, че само натиск от чужбина може да му помогне. Не виждам какво друго", казва майката на затворника.

Докладът заключава, че е необходимо разширение на закона "Магнитски", който беше приет в Съединените щати през 2012 г.

Законът е кръстен на Сергей Магнитски, счетоводител, борещ се с корупцията, който умира в затвора в Русия.

Законът "Магнитски" предвижда забрани за пътуване и замразяване на активи на служители, замесени убийства или мъчения.

Според доклада, силната и емоционална реакция на Владимир Путин срещу закона "Магнитски" показва, че мерки като тази въздействат на Кремъл.

Докладът призовава, също така, световните лидери да надигат глас по-често и да привличат вниманието на обществото към състоянието на човешките права в Русия.

Москва в миналото е защитавала състоянието на човешките права в страната с твърдението, че схващането за тях е различно в Русия и на Запад, като в същото време напада Съединените щати, че и те държат политически затворници.
БГНЕС