Руски съд на анексирания украински полуостров Крим определи мерки за неотклонение на 12 от общо 24 украински моряци от трите военни съда, задържани от руската брегова охрана при инцидент в неделя, предаде ДПА, като се позова на агенция Интерфакс.
 
Съдебният състав в град Симферопол им наложи мерки за неотклонение "задържане под стража" за два месеца по обвинение в незаконно пресичане на границата със заплаха от насилие. Ако бъдат признати за виновни, моряците може да получат до 6 години затвор.

Как се стигна до ескалацията на ситуацията в Керченския проток?
 
Мерки за неотклонение на останалите задържани украинци, които са офицери, ще бъдат определени утре, съобщи ТАСС.
 
Инцидентът между руската брегова охрана и украински военни кораби стана в неделя вечерта в Черно море край бреговете на Крим, докато украинските съдове се опитваха да преминат през Керченския проток, за да влязат в малкото Азовско море. То е от ключово значение за износа на зърно и стомана, произвеждани в Източна Украйна, отбелязва Франс прес.

Украинският президент подписа указ за обявяване на военно положение
 
Руската брегова охрана, която е на подчинение на Федералната служба за сигурност (ФСС), задържа два украински катера и влекач по обвинение, че са навлезли незаконно в руски териториални води, а двадесетината моряци на борда им бяха арестувани.

Инцидентът беше определен от Русия като "провокация". Украйна го квалифицира като "акт на агресия" от руска страна и настоя за освобождаване на моряците и връщане на плавателните съдове.

Руски издания: Как ще се развие морският сблъсък между Русия и Украйна?
 
По данни на ООН в руско-украинския конфликт са загубили живота си над 10 000 души, 2700 от които цивилни.
 
Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. На полуострова има голяма руска военноморска база на Черно море.
 
Действията на Русия бяха ответна мярка на отстраняването на проруския украински президент Виктор Янукович, на фона на масови протести с искане за по-тесни връзки със Запада, припомня ДПА.

МВнР препоръчва да се ограничат пътуванията до Украйна
БТА