Парламентът на Украйна утвърди тази вечер въвеждането на военно положение в граничните райони на страната за 30 дни от 28 ноември на фона на напрежението с Русия, предаде Франс прес. Президентът Петро Порошенко внесе в парламента съответния законопроект, който беше одобрен от депутатите с 276 срещу 30 гласа при необходим минимум от 226 гласа.

Украйна рада
БГНЕС

Пред депутатите Порошенко заяви, че военното положение се въвежда не на цялата територия на страната, а само в тези райони, които непосредствено граничат с Русия, Молдова, включително Приднестровието, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море. Върховната рада прие и постановление, с което насрочи поредните президентски избори за 31 март 2019 г., предаде ТАСС.

По-рано през деня в понеделник Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение, който трябваше да бъде одобрен от парламента на Украйна. Украинското законодателство относно военното положение предвижда редица ограничения, включително ограничаване правото на свободно движение и мирни събрания, налагане на полицейски час, ограничения за медиите, макар че указът на Порошенко не споменава конкретно подобни ограничения, отбелязва Ройтерс. Единайсетте мерки, споменати в декрета, предвиждат мобилизиране на силите от резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти и спешни стъпки за въвеждане на разширени мерки за киберсигурност и за гарантиране на обществения ред.

Решението идва след ескалацията на напрежението след вчерашния инцидент близо до Керченския проток. В неделя Русия арестува два украински катера и един буксир с 24 души екипаж. Обвинението към тях е, че са навлезли без разрешение в териториалните й води. В Киев твърдят, че са спазили всички изисквания за преминаване от Черно в Азовско море.

25 ноември: Ескалира напрежението между Русия и Украйна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Американската посланичка в ООН Ники Хейли определи като незаконни действията на Русия, която задържа украински кораби през уикенда, предаде Франс прес. На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Хейли призова Русия да освободи украинските кораби и техните екипажи.

Украйна рада
БГНЕС

"Призоваваме Русия да спазва международните си задължения и да не пречи или затруднява украинския воден транспорт в Керченския проток", да освободи задържаните кораби и екипажите им и "да намали създаденото от нея напрежение", заяви Хейли. Тя обаче не спомена за евентуално въвеждане на нови санкции срещу Москва, за каквито призова Киев, припомня АФП.

По инициатива на САЩ беше прекратено поисканото от Москва заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да бъдат обсъдени нарушения на границите на Русия. На процедурно гласуване Съветът за сигурност отхвърли провеждането на заседанието със седем срещу 4 гласа. За прекратяването му гласуваха САЩ, европейските страни и Кувейт, а против - Русия, Китай, Боливия и Казахстан. Трите африкански страни в Съвета за сигурност и Перу се въздържаха.

Възобновено е движението на граждански кораби през Керченския проток

НАТО призова Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове.Това стана ясно от думите на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна. Столтенберг призова за спокойствие и сдържаност.

Украйна рада
БГНЕС


Кремъл коментира инцидента с украинските кораби

Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори. Столтенберг утре ще приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не харесва това, което се случва между Русия и Украйна, предаде Ройтерс. На излизане от Белия дом Тръмп заяви пред медиите, че работи с европейски лидери по намирането на решение на кризата. Днес Русия пренебрегна западните призиви да освободи трите украински военноморски кораба и техните екипажи. През уикенда руските сили обстреляха корабите и ги задържаха в близост до Крим. Москва обвини Киев, че заговорничи със западните си съюзници с цел да предизвика конфликт. "Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят", каза Тръмп.

Бойко Борисов
БГНЕС

Българският министър-председател Бойко Борисов призова Русия и Украйна към диалог във връзка с инцидента в Керченския пролив. "С тревога следя напрежението между военноморските сили на Украйна и на Руската федерация в Азовско море. Винаги съм отстоявал тезата, че трябва да развиваме отношенията си прагматично, на принципа на икономическите ползи и спазването на правилата на международното сътрудничество", написа българският премиер в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

"Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени", призова Борисов.
БТА