/ БГНЕС
Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия, след като Москва улесни получаването на руски паспорти за хората, живеещи в сепаратистките територии на Източна Украйна.

Киев "разчита на засилен дипломатически и санкционен натиск върху Руската федерация", се казва в изявление на пресслужбата на Зеленски. "Руската федерация затвърди своята позиция като окупационна държава", добави той, като се позова на указ на руския президент Владимир Путин, подписан по-рано в сряда.

Американски генерал: Само Русия може да унищожи САЩ

Указът е насочен към жителите на непризнатите Донецка и Луганска републики, които се откъснаха от Киев през 2014 г. и се управляват от поддръжниците на Москва. Хората, живеещи в сепаратистките региони, вече ще имат право да получат руски паспорт в рамките на три месеца от подаването на молба.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също отхвърли решението, наричайки го "безпрецедентна намеса на Русия във вътрешните работи на независима държава". "Това е опит да се оправдае и легитимира военното присъствие на Русия в окупираната част на украинския Донбас", заяви Порошенко във видеозапис, позовавайки се на подкрепяните от Кремъл сепаратистки области.

САЩ с нов пакет от санкции срещу Русия

Конфликтът между украинското правителство и отцепилите се бунтовници започна, след като Москва анексира киевския полуостров Крим през 2014 г. Войната отне животите на около 13 000 души.

Киев и неговите западни поддръжници обвиняват Русия в насочване на войски и оръжия през границата, за да разпалва пламъците на конфликта.

Украйна въвежда нови санкции срещу руски компании и граждани


Москва отрича твърденията.
БГНЕС