Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Междувременно руският държавен глава подписа закон, който разширява правителствения контрол върху интернет
Около 2000 антиправителствени демонстранти, някои от които скандираха лозунги с критики към президента Владимир Путин, преминаха в шествие в Санкт Петербург по повод Деня на труда, 1 май. Полицията арестува над 30 от тях за участие в неразрешен политически протест, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
 
В Москва, в първомайските шествия, организирани от проправителствени синдикати, участваха около 100 000 души по данни на властите. Според НПО "ОВД-инфо" в столицата са арестувани шестима души.

Първомайските демонстрации в Европа: от сблъсъци в Париж до проевропейски лозунги в Германия
 
В 13 селища на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна имаше митинги и празнични шествия по случай 1 май. По данни на вътрешното министерство на ДНР в тях са участвали около 20 000 души, предаде ТАСС.
 
Малки митинги и демонстрации по случай 1 май имаше също в Киев и други големи градове на Украйна. В столицата под силен дъжд се събраха около 200 синдикалисти - около 10 пъти по-малко от заявения от организаторите брой.
 
Междувременно руският президент Владимир Путин подписа закон, който разширява правителствения контрол върху интернета и който според критици ще доведе до повсеместна цензура, съобщи Асошиейтед прес.
 
Подписаният нормативен акт изисква от доставчиците на интернет да инсталират оборудване за пренасочване на руския трафик в интернет през базирани в Русия сървъри.
 
Поддръжниците му казват, че това е предпазна мярка, в случай че САЩ или други враждебно настроени страни спрат достъпа на Русия до световната мрежа. Критици казват, че той ще даде по-голяма власт на държавните агенции за контрол върху информацията. Потребители казват, че ще им е по-трудно да заобикалят наложените от правителството ограничения и че може да пострада качеството на връзката.
БТА