/ БГНЕС
Френската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, които хвърляха камъни, запалиха малки пожари и потрошиха автомобили на фона на първомайските демонстрации, събрали хиляди участници при строги охранителни мерки, предаде Асошиейтед прес. демонстрации имаше също в Германия, Испания, Русия и други страни.
 
Маршове и митинги по случай Международния ден на труда събраха десетки хиляди души по улиците на френските градове. По данни на телевизия Бе Еф Ем задържани са 249 души, а 148 са в ареста.
 
Първомайският марш, започнал в Париж в 14:30 часа местно време, достигна крайната си точка на площад "Италия", макар голяма част от участниците да останаха около гара "Монпарнас", тъй като входът към площада на практика бе покрит от облак сълзотворен газ.
 
Въпреки големия брой задържани, полицаите влязоха в сблъсъци с агресивни маскирани младежи, смесили се с демонстрантите.

1 май Франция
БГНЕС

Полицията многократно използва сълзотворен газ, за да контролира множеството, събрало се край парижката гара "Монпарнас".
 
Към традиционните първомайски шествия, организирани от синдикатите, се присъединиха жълти жилетки, за да изразят недоволството си от икономическата политика на президента Еманюел Макрон.

1 май Германия
БГНЕС

В Германия традиционните първомайски демонстрации привлякоха десетки хиляди участници. Към средата на деня в Берлин близо 8000 души се отправиха към Бранденбургската врата, според говорител на Обединението на германските профсъюзи.
 
Организацията, обединяваща синдикати с общо близо 6 милиона членове, призова към демонстрации в цяла Германия в подкрепа на искането за общоевропейска минимална заплата. Основната акция бе планирана в град Лайпциг, където ръководителят на синдиката Райнер Хофман се обърна към множество от 1500 души и говори за продължаващото неравенство в жизнения стандарт на източната и западната част на страната.
 
Полицията в някои части на Германия трябваше да разделя крайнолеви и крайнодесни протестиращи, провеждащи паралелни демонстрации.
 
В източногерманския Кемниц 1100 души се включиха в протест срещу расизма, а контрадемонстрация на крайнодясната партия Алтернатива за Германия привлече 500 регистрирани участници, макар да се явиха по-малко.
 
Крайнодесни демонстрации и контрадемонстрации имаше също в близкия град Плауен и в Дрезден, както и в Ерфурт, провинция Тюрингия, където полицията използва сълзотворен газ, също така в Дуйсбург, Северен Рейн - Вестфалия.
 
Демонстрации имаше и в Хамбург, където организатор бе синдикатът Ферди (Verdi).

1 май Германия
БГНЕС

Трудещите се в Германия традиционно провеждат демонстрации на 1 май с искания за по-добри условия на труд и по-високо заплащане от 1890 година.
 
В Испания също се събраха за демонстрации в големите градове на страната с надежда гласът им да бъде чут дни, преди действащият премиер Педро Санчес да започне преговори с други партии за сформиране на ново правителство, предаде Асошиейтед прес.

Водещите испански синдикати оказват натиск върху Санчес да отмени трудовите и фискални реформи, благоприятни за бизнеса, които са в сила от управлението на предишното консервативно правителство.

испания 1 май
БГНЕС

Социалистическата партия на Санчес спечели изборите в неделя, но има нужда от подкрепата на други политически сили, за да може да състави правителство и да приема закони. Премиерът ще се срещне с лидерите на три други водещи партии идната седмица.
 
На първомайските демонстрации в Русия пък бяха задържани 124 души, съобщи неправителствената организация "ОВД-инфо", предаде Ройтерс. По нейни данни 68 протестиращи са задържани в Санкт Петербург, където няколкостотин души излязоха на улиците с призиви за честни избори. Някои демонстранти носеха плакати с надписи: "Петербург против (партия) "Единна Русия". Според руски медии са били задържани няколко души, носещи плакати с надпис "Путин не е вечен".
 
Сред задържаните има поддръжници на опозиционера Алексей Навални. Очевидци съобщават за полицейско насилие, добави Ройтерс.
 
Шествието в Москва, в което според полицията и профсъюзи са се включили над 100 000 души, бе предвождано от кмета на столицата Сергей Собянин, съобщи ДПА. Ораторите на Червения площад призоваха за по-високи заплати и повече работни места за младите и старите.
 
Протестите бяха организирани в момент, когато рейтингът на Путин спадна от около 90 до около 60 процента. Това, според социолози, се дължи отчасти на непопулярни мерки като увеличаването на пенсионната възраст и на ДДС след пет години на понижаване на реалните доходи.
БТА