/ ThinkStock/Getty Images
Държавният департамент на САЩ нареди на семействата на всички служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна на фона на опасенията от руска инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Департаментът заяви, че всички близки на служители на посолството в Киев следва да напуснат Украйна и че всички служители на посолството, които не изпълняват функции от първостепенна важност, могат да напуснат Украйна на правителствени разноски.

Байдън: Ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ ще отговори решително

Този ход бе предприет на фона на засилващите се страхове от евентуална руска агресия срещу Украйна.

Държавният департамент подчерта, че американското посолство в Киев ще остане отворено и не става дума за евакуация. Това решение бе обмисляно известно време и не следва да бъде тълкувано като намаляване на подкрепата на САЩ по отношение на Украйна, заявиха американски представители.

"Ситуацията в сферата на сигурността, особено по протежение на украинските граници, в окупирания от Русия Крим и в контролирания от Русия Донецк е непредсказуема и може да се влоши всеки момент. Американските граждани в Украйна трябва да имат предвид, че евентуална руска военна операция по отношение на Украйна сериозно ще засегне възможността на американското посолство да предоставя консулски услуги и съдействие на американски граждани, които напускат Украйна", се казва в изявление на Държавния департамент, предаде Франс прес.

Папа Франциск насрочи международен ден за молитва за мир в Украйна

"Смятаме, че руска инвазия (. . .) може да има всеки момент", заяви високопоставен американски представител.

Държавният департамент отправи предупреждение към американските граждани да се въздържат от пътувания до Украйна и Русия заради опасността от евентуална руска инвазия на Украйна.

Джо Байдън обмисля разполагане на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион
 
БТА