Ердоган
Ердоган / БГНЕС
"Ние няма да приемем размирици в региона. Искаме да възтържествува мирът и сме готови да дадем своя принос. Турция е готова да действа като посредник в намирането на решение между Русия и Украйна", подчерта президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в коментара си пред репортери след петъчната молитва в Истанбул.

В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че военен конфликт между Русия и Украйна би бил "сериозно нарушаване" на регионалния мир и е неприемлив за Турция, като същевременно повтори предложението си за посредничество.

Турция, която е член на НАТО, има добри връзки с Киев и Москва, но се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Турски дипломатически източници заявиха в четвъртък, че както Русия, така и Украйна са отворени за това Турция да играе роля за намаляване на напрежението, съобщи сайтът ANеws.

"Всяко развитие на ситуацията в региона между Русия и Украйна, от нарушаване на границите до избухване на война, ще доведе до сериозно нарушаване на регионалния мир и ще предизвика сериозен дискомфорт в региона", заяви Ердоган.

Той заяви пред репортери в Истанбул, че Турция има чудесни връзки с Украйна и че връзките ѝ с Москва се развиват "в мир, какъвто не е имало в нашата история".

"Не можем да приемем това положително развитие да се превърне в отрицателно между Русия и Украйна. Затова можем да бъдем посредник в намирането на мир между Русия и Украйна", каза той и добави, че е казал на руските и украинските си колеги, че Турция е готова да играе всякаква роля за разрешаването на проблемите.

В четвъртък той заяви, че има "топли връзки както с Украйна, така и с Русия" и ще се опита да направи всичко възможно, за да предотврати избухването на война.

Ердоган заяви, че е готов да се срещне с руския си колега Владимир Путин в Москва в опит да намали нарастващото напрежение във връзка с Украйна.
Преди това Турция предложи да бъде домакин на преговори между руски и украински официални лица в Истанбул в рамките на мирния формат, наблюдаван от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Очаква се в началото на февруари Ердоган да пътува до Киев за разговори с украинския президент Владимир Зеленски.

"Предстои ми посещение в Украйна", заяви Ердоган пред репортери.

"Междувременно може да имам телефонен разговор с г-н Путин или да посетя Москва", добави той, без да навлиза в подробности.
Дипломатическите усилия за деескалация на повишеното напрежение между Русия и Запада продължават, като всички погледи отново са насочени към руско-украинската граница и фронтовите територии.

Русия е обвинявана, че е събрала повече от 100 000 войници близо до границата с Украйна - ход, който предизвика опасенията на Запада, че Москва може да планира нова военна офанзива срещу бившата си съветска съседка.

Кремъл отхвърли западните обвинения за предстояща инвазия, като заяви, че силите му са там за учения.
БГНЕС