Срещата между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Женева приключи. Двамата разговаряха час и половина, предаде кореспондент на ТАСС.

Русия и САЩ се разбраха следващата седмица Вашингтон да представи писмени отговори на руските предложения за гаранции за сигурността. Това заяви на пресконференция след срещата си руският външен министър, цитиран от ТАСС.

"Днес обсъждахме Украйна. Нашите американски колеги опитаха отново да акцентират върху проблемите на границата между Русия и Украйна, опитаха се да обвържат всичко друго с необходимостта от така наречената деескалация. Това вече се превърна в заклинание. Ще подчертая отново обаче, че в крайна сметка се разбрахме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на нашите предложения", каза министърът.

Лавров каза, че диалогът ще продължи и изрази надежда, че страстите около Украйна ще се охладят. Той отново повтори, че Русия не е заплаха за съседката си.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи дискусията със Сергей Лавров в Женева като „откровена и съдържателна”. Блинкен информира, че двамата с Лавров а се съгласили, че дипломатическите усилия трябва да продължат. 

Държавният секретар потвърди, че следващата седмица САЩ ще представят писмено своите виждания относно въпросите на сигурността, а след това ще се проведе нова среща.

САЩ остават на мнение, че разногласията с Русия трябва да се решават по дипломатически път, но имат готовност за бърз и сериозен отговор в случай на нахлуване на Русия в Украйна. 

„Всички сме еднакво отдадени на пътя на дипломацията и диалога, за да се опитаме да разрешим нашите разногласия”, каза държавният секретар. „Но ние също така се ангажираме, ако това се окаже невъзможно и Русия реши да продължи агресията си срещу Украйна, да дадем единен, бърз и твърд отговор.

Русия трябва да прекрати агресията си спрямо Украйна, за да може да продължи работата си със САЩ по проекта на споразумението за гаранциите за сигурност, каза още той.

Пазарлъци, свързани с възможността Украйна сама да определя своето бъдеще, са невъзможни, заяви държавният секретар. Той отбеляза, че на срещата си с Лавров е очертал редица „въпроси и фундаментални принципи“, които Съединените щати, техните партньори и съюзници възнамеряват да защитават. "Това включва въпроси, свързани с ограничаването на суверенното право на украинския народ да определя собственото си бъдеще. Тук не може да има пазарлъци", каза Блинкен.

Пред Лавров той е изразил загрижеността на САЩ от действията на Руската федерация не само по отношение на Украйна, но и в други части на света.

По време на срещата Лавров е повторил, че Русия не възнамерява да нахлува в Украйна. „Чухме изявления от руски официални лица, че не възнамеряват да нахлуват в Украйна. Наистина Лавров ми повтори това днес. Но онова, което се вижда, са действията и постъпките“, каза държавният секретар.

Блинкен каза, че е предложил на Лавров руските войски да бъдат изтеглени от границата с Украйна, за да потвърди, че няма планове за инвазия.

Преди преговорите и двете страни заявиха, че не очакват пробив, а заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че Русия не се страхува от никого, дори и от САЩ. Думите му бяха в отговор на въпрос, зададен от телевизия Си Би Ес Нюз, дали Русия е заплашена от Украйна.

Отношенията между САЩ и Русия са на "опасно критично ниво", каза още Рябков, но изрази надежда, че ще убеди Вашингтон да промени подхода си.
БТА