Берлин засега изключва възможността да достави оръжие на Украйна във връзка с кризата с Русия, тъй като това само би изострило допълнително напрежението, каза в интервю за неделното издание на в. "Велт" германската министърка на отбраната Кристина Ламбрехт, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Ламбрехт направи това изявление броени дни след като Великобритания започна да доставя на Киев противотанкови оръжия. Група американски сенатори и от двете партии също обеща на Украйна оръжие (което може да включва ракети, стрелково оръжие и катери), за да помогне на страната да се защити от потенциална инвазия предвид засиленото руско военно присъствие край границите й.

Нидерландия изпраща на България два изтребителя F-35 заради Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обаче изтъкна политиката на Берлин да не доставя смъртоносни оръжия в зони на конфликти.

"Разбирам желанието да се окаже подкрепа на Украйна и ние точно това вече и правим", каза пред в. "Велт" Ламбрехт. Тя съобщи, че през февруари Германия ще достави в Украйна напълно оборудвана полева болница, осигурявайки и необходимото обучение, като финансовото участие на Берлин в начинанието ще възлиза на 5,3 милиона евро. Лабмрехт отбеляза, че Германия от години лекува във военните си болници тежко пострадали украински войници.

Берлин обаче за момента не е готов да доставя на Киев оръжия. Правим всичко възможно за деескалация на напрежението, а доставките на оръжия понастоящем няма да допринесат за това, каза тя.
БТА