изтребител F35
изтребител F35 / БГНЕС

Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпращат два изтребителя F-35 от 5-то поколение в България през април и май, за да подкрепят дейностите на НАТО за въздушна полиция в Черноморския регион.

"Всички усилия са насочени към деескалация на ситуацията в Украйна чрез диалог и дипломация. В крайна сметка това е в интерес на всички участващи страни. В същото време е важно да сме подготвени за нежелания сценарий, при който преговорите се провалят", каза Кайса Олонгрен, министър на отбраната на Нидерландия.

НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли войските си от България и Румъния

Въоръжените сили на страната планират да разположат два от своите модерни изтребители F-35 и помощен персонал в България в рамките на засилената мисия на НАТО за Air Policing.

Нидерландия е първият съюзник, който използва изтребители от 5-то поколение в тази мисия в Югоизточна Европа. Изтребителите имат огромен принос към колективната отбрана на НАТО, подчертават властите в страната.

Изтребителите F-16 на Кралските нидерландски военновъздушни сили подпомагат въздушната полиция на НАТО над зоната на Бенелюкс съвместно с белгийските военновъздушни сили от 2017 г. Нидерландия ръководи въздушната полиция на алианса в Балтийско море.

Президентът Радев: Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо

Над 60 самолета на НАТО в цяла Европа са в непрекъсната бойна готовност по всяко време в т.нар. Air Policing (въздушна полиция).

Те са готови да реагират при необявени военни полети, както и да окажат помощ на цивилни самолети, които губят комуникация с ръководителите на полети по някаква причина – от технически проблеми до евентуално отвличане. НАТО има два центъра за въздушни операции – един в Германия, който покрива Северна Европа, и един в Испания, от който се наблюдават всички полети в Европа.

БГНЕС