НАТО отхвърли искането на Русия алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния.

"НАТО няма да се откаже от способността ни да се защитаваме и отбраняваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха създали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем", заяви говорителката на Алианса Оана Лунджеску.

Президентът Радев: Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо

"Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително чрез укрепване на колективната ни отбрана. НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс", се казва още в изявлението.

Руското външно министерство постави искането в петък преди преговорите със Съединените щати, в които Москва се опитваше да изиска от Вашингтон редица гаранции за сигурност.

Напрежението се увеличи, тъй като Западът обвинява Русия, че заплашва да нахлуе в съседна Украйна, като струпва около 100 000 войници по границата ѝ.

Петков: Не е необходимо свикване на КСНС заради напрежението Русия-НАТО

Понастоящем Алиансът обмисля планове за увеличаване на разполагането на войските си в Румъния и България на фона на рязкото нарастване на напрежението с Русия.

Румъния, която вече прие около 1000 американски военнослужещи на своя територия, заяви в четвъртък, че е готова да приеме допълнителни такива, както и френски войски, след изявление на френския президент Еманюел Макрон.

Както тя, така и България отхвърлиха руското искане като "неприемливо".

БГНЕС