"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори", това заяви като официална позиция на страната ни министър-председателят Кирил Петков. Той бе извикан извънредно в парламента от депутатите заради искането на Русия силите на НАТО да напуснат Румъния и България, като част от предложенията си за гаранции за сигурността.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

"В този момент говоря с министъра на отбраната, с министъра на външните работи, с нашите служби и следим много внимателно ситуацията, но в този момент не мисля, че нещо повече от това е необходимо", коментира премиерът пред журналисти в парламента настояването на опозицията за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ заради напрежението Русия-НАТО и искането на Русия Алиансът да изтегли войските си от България и Румъния.

"По-късно вечерта ще имам среща с министъра на отбраната и с един от контраадмиралите, с които ще обсъдим точно какво се случва, посочи Петков. Но това, което беше важно днес да се каже, е, че имаме ясна позиция по темата и тя е: ние сме конструктивни членове на НАТО и ЕС, ние ще бъдем много стабилен партньор, но едновременно с това деескалацията е нашият основен фокус и дипломатическото решение на този проблем", добави той.

"Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем", каза още Петков. 

"Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти", посочи премиерът.

Високо напрежение: Искането на Русия НАТО да се изтегли от България разбуни духовете в НС