Една новина днес разбуни духовете в парламента и нажежи още повече така или иначе създалото се още от сутринта напрежение сред депутатитеРусия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости. Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

"Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния", заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

Повикан от депутатите спешно в НС дойде и премиерът Кирил Петков, който изяви официалната позиция на страната ни по темата. "България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори", посочи Петков. 

"Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти", допълни прeмиерът.

Петков: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС заяви, че адмирира реакцията на премиера да се отзове така бързо в Народното събрание. По-ранно именно тяхната партия инициира това искане - те призоваха в парламента да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на отбраната, за да обсъдят заедно заплахите срещу националната сигурност на България.

"Позицията на министър-председателя е ясна и до голяма степен преповтаря нашата декларация, което е хубаво. В същия момент, обаче ние очаквахме нещо малко по-подробно, по-детайлно, което да дава яснота накъде върви България в тази ситуация. Да вземете отношение и за поведението на военния министър, който се появява на антинатовски протести и изразява лични мнения, които не са много ясни, а и контрастират на вашите", посочи Митов. 

"Очакваме ясна позиция за това какви мерки и какви позиции ще заема България в НАТО оттук нататък. Очакваме също така позиция на правителството за незабавно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и да стане ясно как правителството оценява по-широкия геополитически контекст, в който се намира България. Днес имахме определен казус, но той не изчерпва целия набор от заплахи, които Руската федерация представлява, включително и хибридни заплахи, за Източния фланг на НАТО", допълни той. 

ГЕРБ поиска изслушване на министри за евентуална заплаха за националната сигурност

По-рано до медиите от ГЕРБ-СДС пратиха декларация. „Преди около месец Руската Федерация публикува пакет неприемливи ултимативни искания към НАТО. Най-съществените от тях, които засягат пряко Република България, са исканията НАТО да изтегли всичката си техника, персонал и въоръжение до състоянието от 1997 г. А второто изискване бе – НАТО да спре своето по-нататъшно разширяване, практически лишавайки от право на избор суверенни държави като Украйна и Грузия, да избират самостоятелно в какви съюзи да членуват. Подобни условия противоречат на всякакви установени норми в съвременните междудържавни отношения. Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в Aлианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след падането на Берлинската стена, буквално „избяга“ на Запад, за да не попадне отново в лапите на империя, която към онзи момент, а и сега, не предлага нищо друго, освен остарели разбирания за международните отношения“, посочват от партията.

„Очевидно е, че съветските имперски рефлекси умират трудно, а уроците от Карибската криза от 60-те години на миналия век не са научени. В днешния свят няма начин да разпределяш зони на влияние като в 19-и век и да потъпкваш волята на съседните нации. Българите сме суверенна нация и сами вземаме решения за гаранциите, от които се нуждае отбраната на страната ни. Неприемливият руски наратив говори, че някой се заиграва с хипотези, които насочват вниманието на Северноатлантическият алианс директно към чл. 5 от Вашингтонския договор“, допълват още те.

„България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва отдавна няма нито контрол, нито влияние. Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от Алианса за деескалация и за въздържане от политика на „дрънкане на оръжие“, посочиха в своята декларация от ГЕРБ-СДС.

Христо Иванов: Няма да се поддаваме на руските провокации

От парламентарната група на „Демократична България“ също изразиха удовлетворение за бързата и навременна реакция на премиера.

„Благодарим за това, че дойде в Народното събрание от цялата висота на своята позиция, да заеме една ясна позиция в полза на българското членство в НАТО и в полза на нашата воля да развиваме своята национална сигурност в партньорство със страните от НАТО. Това е една силна позиция и аз съм удовлетворен от нея. Ние ще подкрепяме усилията на правителството за развитие на нашето членство в НАТО и колективната ни сигурност“, посочи от трибуната съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По-рано в кулоарите на парламента той отново коментира темата пред журналисти, като заяви, че "няма да се поддаваме на руските провокации и България е направила своя избор за националната сигурност".

„Тези изявления днес са поредният елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО. Сами ние, суверенно и самостоятелно да изберем как да изберем да защитим своята национална сигурност и в какви съюзи да влезем и да се върнем в ситуацията, в която някой друг – Великите сили, Русия, САЩ, решават кой да бъде в НАТО или не“, заяви Иванов.

„България е направила своя избор, той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност е гарантирана в съюз с НАТО и от името на „Демократична България“ искам да заявя, че ние потвърждаваме този избор и ще развиваме нашето участие в НАТО. Няма да се поддаваме на руските провокации – да се опитат да ни върнат към политиката на т.нар. Сфери на влияние. Защото това е същността на позицията на Кремъл“, допълни той.

Костадинов: Българската позиция трябва да е за деескалация на конфликта

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че единствено българските граждани могат да решават какви войски ще има на българска територия. 

"Тези въпроси не могат да бъдат обсъждани от чужди държави. Недопустимо е Вашингтон или Москва да се разпореждат с българската отбрана и българската вътрешна и външна политика. България няма нужда от никаква конфронтация. Българското правителство трябва ясно да заяви, че единствено българската държава може да взема подобни решения. А българската армия да бъде единственият гарант за национална сигурност", посочи Ганев. 

"Ние осъждаме наличието на американски бази на територията на България, а също така и намесата на чужди държави в отбраната ни. Независимостта на българската държава трябва да бъде гарантирана от правителство, което зачита единствено и само българските национални интереси. За съжаление, постоянните срещи на български министри с американски посланик поставя въпроса чии интереси служи българското правителство сега. Ето защо призоваваме народните представители на бъгарския парламент и правителството да отстояват българските интереси и да не допускат външни сили да застрашават националната ни сигурност и безплатно да ползват българската територия за свои цели", каза още Ганев. 

"Нагнетява се напрежение. Не трябва да има крайни изказвания между Русия и САЩ, а българският глас трябва да започне да се чува. Българската позиция трябва да е за деескалация на конфликта". Такава позиция изрази пред журналисти в парламента и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според него "в момента се забелязва единствено и само в последните 20 дни заявки как едва ли не руснаците ще нахлуят в Украйна, а от другата страна всеки ден се обяснява, че няма да стане и е невъзможно да се случи", каза още той.