Гаранциите в сферата на сигурността, които Русия иска да получи от Запада, включват клаузи, изискващи силите на НАТО да напуснат Румъния и България, заяви днес руското външно министерство, предаде Ройтерс.

Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си.

На въпрос какво ще означава това за България и Румъния, които се присъединиха към НАТО след 1997 г., руското външно министерство каза, че Русия иска всички чуждестранни войски, оръжия и друга военна техника да бъдат изтеглени от тези страни.

"България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г., поради което искането на Русия към Алианса да изтегли чуждестранните сили, техника и въоръжения засяга тези две страни". Това се казва в разпространени днес коментари на руското външно министерство в отговор до медиите.

"Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията, съществуваща към 1997 г. на територията на държавите, които не са били членки на НАТО към онази дата. Към тях се отнасят България и Румъния", каза руският външен министър Сергей Лавров.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции в сферата на сигурността, а също така на мерки за гарантиране на сигурността на Русия и държавите членки на Северноатлантическия алианс.

През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че "не гледат един на друг като противници" и създават "механизъм за консултации, координация и съвместни действия". През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. - Албания и Хърватия, през 2017 г. - Черна гора, а през 2020 г. - Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 страни и продължава политиката си на "отворени врати".
БТА, БГНЕС