Няма да се поддаваме на руските провокации, България е направила своя избор за националната сигурност - това заяви пред медиите в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Този коментар беше по повод днешната новина, че гаранциите в сферата на сигурността, които Русия иска да получи от Запада, включват клаузи, изискващи силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

„Тези изявления днес са поредният елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО. Сами ние, суверенно и самостоятелно да изберем как да изберем да защитим своята национална сигурност и в какви съюзи да влезем и да се върнем в ситуацията, в която някой друг – Великите сили, Русия, САЩ, решават кой да бъде в НАТО или не“, заяви Иванов.

„България е направила своя избор, той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност е гарантирана в съюз с НАТО и от името на „Демократична България“ искам да заявя, че ние потвърждаваме този избор и ще развиваме нашето участие в НАТО. Няма да се поддаваме на руските провокации – да се опитат да ни върнат към политиката на т.нар. Сфери на влияние. Защото това е същността на позицията на Кремъл“, допълни той.