/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Джо Байдън увери в телефонен разговор украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ и съюзниците им ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че Съединените щати, съюзниците и партньорите им ще отвърнат решително в случай на по-нататъшна инвазия на Русия в Украйна", каза след разговора говорителката на Белия дом Джен Саки.

Джо Байдън и Владимир Путин си размениха предупреждения

Тя посочи, че президентът Байдън е изразил подкрепата си за дипломатически усилия и по-конкретно за планираните за 9 и 10 януари дискусии в Женева между високопоставени американски и руски представители.

Украинският президент съобщи, че е обсъдил с Джо Байдън общи действия за запазване на мира в Европа и за избягване на по-нататъшна ескалация.

"Първият международен разговор за годината с @POTUS (акроним за президента на САЩ - бел. ред.) доказва специалния характер на отношенията ни", написа Зеленски в Туитър. В поста си той посочва, че са били обсъдени общите действия на Украйна, САЩ "и партньорите за запазване на мира в Европа, предотвратяване на по-нататъшна ескалация, за реформи и деолигархизация". "Високо ценим непоколебимата подкрепа за Украйна", допълни той.
Зеленски и Байдън разговаряха само дни след втория разговор на Байдън с руския президент Владимир Путин в рамките на месец, състоял се на фона на напрежение край руската граница с Украйна, където Русия е струпала войски, пораждайки в Киев и у съюзниците му опасения от нова военна офанзива.
БТА