/ БГНЕС
Американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позова на източници от американското правителство, пожелали да останат анонимни.

Байдън обмисля също така разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от НАТО, което би означавало преосмисляне на сдържаната досега позиция на американския лидер във връзка с украинския въпрос.

САЩ нареди на семействата на всички служители на посолството им в Киев да напуснат Украйна

Идеята за засилване на американското военно присъствие в региона е продиктувана от все по-сериозните опасения, че Русия може да предприеме инвазия на Украйна.

Подобен ход би означавал сериозна промяна в подхода на правителството на Байдън, което доскоро се придържаше към сдържана позиция по украинския въпрос, тъй като се страхуваше, че в противен случай би могло да провокира Русия да нахлуе в Украйна. След като руският президент Владимир Путин обаче продължава със своята заплашителни действия по отношения на Украйна и след като преговорите между американски и руски представители не доведоха до промяна, американското правителство започва постепенно да се дистанцира от своята досегашна стратегия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Безпрецендентни по мащаб санкции: САЩ обявява Русия за спонсор на тероризма

На среща в събота в президентската резиденция "Кемп Дейвид" в щата Мериленд високопоставени служители на Пентагона са представили на Байдън няколко варианта за прехвърляне на американски сили по-близо до границите на Русия. Тези варианти включат изпращането на от хиляда до 5000 войници в страни от Източна Европа, като се предвижда, ако ситуацията се влоши, броят им да бъде увеличен десетократно.

Според източниците на "Ню Йорк таймс" се очаква Байдън да вземе решение по този въпрос тази седмица.

Байдън: Ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ ще отговори решително

 
БТА