/ БГНЕС
Рейтингът на одобрение на американския президент Джо Байдън падна до най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност, на фона на умора сред американците от пандемията и икономическата й дан, показва най-новото изследване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос.

Националното проучване, направено в периода 19 - 20 януари, сочи, че управлението на Байдън одобряват 43 процента от пълнолетните американци, а 52 на сто не го одобряват - останалите не могат да преценят. Миналата седмица същото изследване измери 45 процента рейтинг одобрение на Байдън и 50 процента неодобрение.

Двучасова реч на Джо Байдън от Белия дом - най-важното, което каза (ВИДЕО)

Популярността на президента започна да спада от средата на август, когато смъртността от КОВИД-19 навсякъде в САЩ се увеличи, а подкрепяното от Вашингтон правителство на Афганистан се сгромоляса. Преди това през първите седмици от управлението му тя се задържаше на равнище от над 50 процента.

Продължаващият спад в рейтинга му е повод за безпокойство в партията му. Демократите се опасяват, че неудовлетворението от него може да им струва мнозинствата в Конгреса на изборите на 8 ноември. Ако републиканците установят контрол над която и да е от двете камари на Конгреса на САЩ, Камарата на представителите или Сената, законодателният дневен ред на Байдън може да се окаже обречен, отбелязва Ройтерс.

Тръмп: Най-трудно ми беше да се справя не с Русия, а със САЩ

На една от редките си пресконференции, която бе дадена от него вчера, президентът призна, че в края на първата година от мандата му сред американците има разочарование.
Но той обеща напредък в справянето със значителните предизвикателства, създавани от пандемията и инфлацията, която през декември достигна почти 40-годишен връх, в условията на нарушаване от здравната криза на световните производствени вериги.

Седмичното проучване показва, че въпросите, които най-много притесняват американците, са икономиката и общественото здраве.

По същото време от президентското си управление Доналд Тръмп имаше рейтинг на одобрение от около 37 процента, а 59 процента не одобряваха дейността му. 
БТА