Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Това каза министър-председателят Кирил Петков във връзка с напрежението в Черно море и искането на Русия от вчера за изтегляне на войските на НАТО от България.

„Обсъдихме в детайли, даже свършихме малко след полунощ цялата дискусия. Продължаваме да казваме, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Конструктивното и партньорско отношение с всички наши натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно. Едновременно с това наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и работещият начин да се излезе от сегашната ситуация“, каза още премиерът.

Кирил Петков отговори на въпрос дали България ще получи помощ от Испания и Нидерландия. „В момента се разглеждат различни опции. Всяко едно решение, което ще се вземе, ще се вземе на ниво МС. Обсъдено с цялото правителство и коалиционните партньори. Хубавото е, че има варианти, които в момента се обсъждат“, заяви още Петков.

Петков: Напрежението около Украйна застрашава газовите доставки за България

Той припомни думите си от вчера, че няма две категории членки на НАТО. „Всякакви дискусии, че едните членки трябва да правят едно нещо, другите – друго, са в абсолютно грешната посока. Ние по никакъв начин не одобряваме такъв вид дискусии“, допълни премиерът.

Министър-председателят бе запитан и как тълкува поведението на Русия. „Призовах от трибуната на парламента и вчера, че този тип риторика не помага за махане на ескалацията и напрежението. Тук всеки трябва много внимателно да си следи изявленията, за да може да сме сигурни, че деескалацията е пътят, а не нещо друго. Не вярвам в зони на влияние. За малки страни като България е важно да имат абсолютно пълните правомощия да си решават собствената си съдба и собствените си членства. Българският суверенитет го слагаме над всичко“, каза още Петков.

Нидерландия изпраща на България два изтребителя F-35 заради Украйна

Кирил Петков каза няколко думи и за втория мандат на държавния глава Румен Радев. „Ние имаме много ясни приоритети, които сме заложили и те трябва да се случат отборно. Махането на корупцията, промяната в правосъдната система по един начин, по който всеки един от нас е обещал по време на предизборните кампании, за този тип промени, които трябва да се случат, трябва да има много съвместна работа“, заяви той.

Петков добави, че ще се радва да получава конструктивна критика, защото това е силата на разделението на властите.
БГНЕС