Русия преустанови участието си в сделката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза, като позволи украинското зърно, блокирано от руско-украинския конфликт, да бъде изнасяно безопасно.

Споразумението беше удължавано няколко пъти, но изтича днес. Русия от месеци твърди, че условията за неговото удължаване не са били изпълнени.

"Фактически черноморските договорености днес прекратиха действието си", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС

"За съжаление, частта от тези черноморски договорености, отнасяща се до Русия, досега не е изпълнена, така че неговото действие е прекратено", допълни той.
Путин за сделката за износ на зърно през Черно море: Нито едно руско искане не беше взето предвид

Москва отдавна се оплаква, че са останали пречки пред износа на нейно зърно и торове, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада, и представи редица искания, които според нея не са били изпълнени.

"Веднага щом руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към изпълнението на тази сделка", подчерта Песков.

Зеленски пристигна в Истанбул за преговори по зърнената сделка, отбраната и възстановяването

Той заяви, че решението да не се поднови споразумението не е свързано с нападението тази нощ срещу моста между Русия и Крим, което той нарече "терористичен акт" и за извършването на което обвини Украйна.

От своя страна украинските военни предположиха, че нападението може да е провокация от страна на самата Русия, но украинските медии цитираха неидентифицирани източници, според които службата на сигурност на страната и ВМС стоят зад експлозиите.

"Това са абсолютно несвързани събития. Още преди терористичната атака позицията беше обявена от президента Путин", посочи Песков.

Кремъл също така заяви, че ще предприеме действия, които да не позволят повторение на атаката срещу Кримския мост. 
 
Пламен Йотински/БТА