Прекратяването на сделката за превозване на украинско зърно през Черно море ще се отрази тежко на много страни в Африка и особено на тези от Африканския рог, предупреждават агенции към ООН, съобщава Ройтерс.

Повишаването на цените на храните би изправило пред глад десетки милиони, посочват те.

Москва заплашва да излезе от сделката, договорена миналата година с посредничеството на ООН и Турция, ако не бъда премахнати пречките пред износа на руско зърно и торове. Според украински представители вероятността Русия да не поднови участието си в сделката, която изтича на 18 юли, е 99,9 процента.

Байдън: Руското решение за спиране на зърнената сделка с Украйна е възмутително

Гладът в Африканския рог засега беше избегнат благодарение на добрия дъждовен сезон, но според представители на благотворителни организации около 60 милиона души в седем източноафрикански държави изпитват "хранителна несигурност".

"Прекъсването на черноморската зърнена сделка ще удари Източна Африка изключително сериозно. Много държави са зависими от украинското зърно, а без него цените рязко ще скочат", заяви на брифинг в Женева Доминик Ферети от Световната организация по прехраната към ООН.