/ БГНЕС
Споразумението за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море, което трябваше да изтече през днешния ден, е подновено. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, но не уточни за какъв период е удължението, предаде Ройтерс.

"Сделката за зърнения коридор трябваше да изтече днес. В резултат на нашите преговори с двете страни (Русия и Укарйна), ние осигурихме удължаване на тази сделка", посочи Ердоган в реч в западния град Чанаккале.

Украйна продължава със 120 дни споразумението за износ на зърно през Черно море

Той благодари на ООН за усилията за удължаване на тази договореност, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ТРТ. Според информация на телевизия Хабертюрк споразумението е удължено със 120 дни.

Русия първоначално призова за подновяване на споразумението само за 60 дни, половината от срока на предишното удължаване, а Украйна настояваше за 120 дни. Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища.

Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март. Милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този начин свалянето на цените на храните, които достигнаха рекордно високи нива в глобален аспект.
Ваня Накова, БТА